Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Az innovációban rejlő lehetőségek kamatoztatása

Az uniós gazdaságban egyre nagyobb teret kell nyerniük az új, környezetbarát technológiáknak.

Ahhoz, hogy védelmezzük a környezetet, és versenyképesebbé tegyük az uniós ágazatokat, olyan technológiákra, eljárásokra és üzleti modellekre van szükségünk, melyek révén hatékonyabban tudjuk hasznosítani a rendelkezésünkre álló erőforrásokat. Az ezeknek a megoldásoknak a megszületését szolgáló tevékenységeket közös néven ökoinnovációnak hívjuk.

Az EU arra törekszik, hogy Európa alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó, erőforrás-hatékony gazdasági termelésre térjen át. Ehhez gyökeres változtatásokat kell végrehajtani mind a termelés, mind a fogyasztás terén annak érdekében, hogy csökkenjen a környezetre gyakorolt nyomás.

A környezetvédelmi ipar ebben segíthet azáltal, hogy megelőzi és felszámolja a környezeti károkat, és orvosolja a környezeti problémákat, így például a zajszennyezést és az ökoszisztémák károsodását. A környezetvédelmi ipar által elért eredmények elengedhetetlenül fontosak a hulladékgazdálkodás és a szennyvízkezelés, a megújulóenergia-termelés, a levegőszennyezés elleni küzdelem, valamint a fenntartható építőipari tevékenységek szempontjából.

A környezettechnológiákszerves részét képezik az EU gazdaságának. A környezetvédelmi ipar évi 320 milliárd euró összegű forgalmat bonyolít le, és 2004 óta évente 8%-kal bővül. Az uniós környezettechnológiai ipar a globális piac egyharmadát teszi ki, az értéke pedig 2020-ra megduplázódhat, azaz több mint 2200 milliárd euróra nőhet.

Az Európai Unió egy sor finanszírozási program és szakpolitikai eszköz révén támogatja a környezetbarát technológiák és termékek térnyerését.

Az ökoinnovációs cselekvési terv középpontjában az ökoinnovatív tevékenységek ösztönzése és az elterjedésüket hátráltató akadályok felszámolása áll. A terv segíti a kutatási és az innovációs projektek, valamint az ökoinnovatív vállalatok finanszírozását. A versenyképességi és innovációs keretprogram forrásszerzési lehetőségeket biztosít a kisvállalkozások számára, ami előmozdítja a kutatást és az innovációt.

Az új technológiák szempontjából az egyik kihívást a hitelesség megalapozása jelenti. Az EU által létrehozni kívánt környezetvédelmi technológiai ellenőrzési rendszer és a hálózatot alkotó központok az ökoinnovációs teljesítmény hitelesítése révén azt hivatottak elősegíteni, hogy erősödjék a piaci szereplők bizalma.

A LIFE programnak köszönhetően támogatásvehető igénybe a következő célokra: az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a hulladékképződés csökkentése, a természeti erőforrások hatékonyságának javítása, a környezetszennyezés megelőzése, szennyvízkezelés, folyó és tengergazdálkodás, a tengerparti övezetek kezelése, valamint a városi környezet minőségének javítása. Az eddigiek folyamán több mint 1950 projekt részesült társfinanszírozásban, ami 3,6 milliárd eurós beruházásnak felel meg. Ebből 1,2 milliárd eurót a LIFE program biztosított. A támogatások elnyerése előtt az évente közzétett pályázati felhívások nyitják meg a lehetőséget.