Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

A környezetbarát gazdaság

Olyan gazdaságpolitikára van szükség, mely ösztönzi a fenntarthatóságot, és nem hagyja figyelmen kívül, mekkora értéket képvisel a természeti környezet.

Úgy tűnik, hogy a múltban a gazdasági növekedés alapját sok esetben a természeti erőforrások mértéktelen kiaknázása jelentette, melynek során a gazdasági szereplők nem számoltak azzal, hogy a nyersanyagkészletek végesek. Ez a szemléletmód erőforrásválságot idézett elő, melyet az jellemez, hogy növekedik az ellátási zavarok kockázata, és emelkednek az árak.

Manapság a lakosok és a közgazdászok közül egyre többen tartanak követendőnek más gazdasági modelleket – olyanokat, melyek keretein belül úgy lehet javakat megtermelni, hogy annak nem a környezet látja a kárát.

Ebben a rovatban azt ismertetjük, hogyan segítaz EU a polgároknak és a kormányoknak környezetkímélőbbgazdasági tevékenységre átállni az erőforrás-gazdálkodás javítása, környezetbarát gazdasági eszközök alkalmazása, az innováció támogatása, hatékonyabb víz- és hulladékgazdálkodási politikák kialakítása, valamint a fenntartható fogyasztás és termelés ösztönzése révén.