Navigacijski put

Dodatni alati

  • Instagram
  • Verzija za ispis
  • Smanji tekst
  • Povećaj tekst

Budite u tijeku

Facebook

Učinkovito korištenje resursa u EU-u

Boljim recikliranjem i većom učinkovitošću pomoći će se u ublažavanju pritiska na Zemljine resurse kojih je sve manje.

Rast svjetskog gospodarstva vrši neodrživ pritisak na Zemljine resurse. Stanje će biti sve gore kako se broj stanovnika na svijetu bude približavao broju od 9 milijardi. Veća konkurencija za ograničene resurse značit će više cijene i nestabilnost – globalni trendovi koji će imati veliki učinak na europsko gospodarstvo.

Zbog toga EU zagovara „učinkovito korištenje resursa”, što znači korištenje resursa na održiviji način. Sirovinama kao što su voda, minerali i drvna građa mora se upravljati na učinkovitiji način za vrijeme njihovog životnog ciklusa, od prvog izvlačenja do konačnog odlaganja.

Ako bude manje ovisila o ograničenim resursima, Europa će biti manje osjetljiva na nestašice i nestabilne cijene na tržištu. U tome nam mogu pomoći zelene tehnologije i obnovljiva energija ,ekološke industrije i recikliranje. Tako će svima biti bolje: ako nastavimo iskorištavati resurse kao do sada, do 2050. će nam za uzdržavanje biti potrebna više od dva planeta.

Tri četvrtine našeg učinka dolazi iz sektora hrane i pića, građevinarstva i prometa. Zbog toga moramo promijeniti način na koji proizvodimo i konzumiramo hranu, potrebna nam je bolja infrastruktura i čišći promet. Proizvodi će redizajniranjem postati bolji za nas i za okoliš.

Za provedbu promjena, potrebni su odgovarajući cjenovni signali. Europi su za provedbu tih promjena potrebne jasnije politike.

EU ima viziju gospodarstva koje se razvija i pritom poštuje ograničenja resursa i granice planeta. Kako bi počeli učinkovitije koristiti resurse, milijuni poduzeća i potrošača morat će promijeniti način proizvodnje i potrošnje. Svi će morati osigurati da njihove politike, financiranje, ulaganja, istraživanja i inovacije idu u istom smjeru.

Cilj je Europe 2020., strategije rasta EU-a, pretvoriti EU u pametno, održivo i uključivo gospodarstvo. Jedan od osnovnih elemenata te inicijative jest Plan za resursno učinkovitu Europu. On pokazuje put prema održivijem gospodarstvu putem inicijativa politike čiji je cilj poticati više inovacija s kratkoročnim i dugoročnim koristima za gospodarstvo i okoliš.