Cale de navigare

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă
  • Micşorare text
  • Mărire text

Sledujte nás

Facebook

O economie favorabilă unui viitor durabil

Politica economică trebuie folosită pentru a încuraja comportamente durabile, care să țină cont de valoarea sistemelor naturale.

Dacă, în momentul în care iau decizii, cetățenii și întreprinderile s-ar gândi la impactul acestora asupra resurselor, sănătății și mediului înconjurător, multe probleme ar putea fi evitate. Pentru a-i încuraja pe oameni să protejeze natura, să evite poluarea, să elimine deșeurile și să gestioneze adecvat resursele naturale, o soluție ar fi introducerea unui stimulent financiar. Acesta este motivul pentru care politica de mediu încearcă să utilizeze stimulente de natură economică pentru a încuraja schimbarea anumitor comportamente.

Europa continuă să fie, în mare parte, dependentă de modele economice, de o infrastructură și de un comportament care utilizează resursele acordând prea puțină atenție eficienței. Însă lumea se schimbă, iar epoca resurselor „inepuizabile” a ajuns la final. Este timpul să trecem la o utilizare eficientă a resurselor în toate sectoarele industriale.

Nimănui nu-i plac taxele, dar factorii de decizie politică trebuie să poată face apel la ele pentru a ajuta societatea să intre pe un alt făgaș. Prin creșterea impozitelor pe activitățile care dăunează mediului și prin reducerea fiscalității pe piața muncii, putem îmbunătăți mediul și crea mai multe locuri de muncă. O serie de țări din UE au introdus deja astfel de reforme.

Politica economică este un promotor puternic al schimbării. De ce nu avem prețuri care reflectă costurile reale ale utilizării resurselor? Subvențiile par adesea o idee bună pe termen scurt dar, cu excepția cazurilor în care sunt atent folosite, ele pot dăuna mediului.

Avem, de asemenea, nevoie de o mai bună informare. Trebuie să schimbăm modul în care măsurăm factorii economici. Este necesară o modalitate de a înțelege valoarea sistemelor naturale și costurile reale generate de fenomene care au impact asupra mediului, cum ar fi poluarea aerului, schimbările climatice, pierderea biodiversității și modul în care utilizăm resursele naturale.

Modificarea modului în care măsurăm creșterea economică ar fi, de asemenea, utilă. Avem nevoie de indicatori diferiți, pe lângă PIB, pentru că acesta, de multe ori, ne poateda o idee falsă cu privire la situația în care ne aflăm de fapt. În același timp, ne trebuie indicatori care să evidențieze utilizarea resurselor.