Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

A gazdaság a fenntartható jövő szolgálatában

Olyan gazdaságpolitikára van szükség, mely ösztönzi a fenntarthatóságot, és nem hagyja figyelmen kívül, mekkora értéket képvisel a természeti környezet.

Ha az emberek és a vállalkozások mindig számolnának azzal, milyen következményekkel járnak döntéseik a természeti erőforrásokra, az emberi egészségre és a környezetre nézve, sok problémát eleve le lehetne kerülni. Egyebek mellett úgy tudjuk a természet védelmére, a környezetszennyezés elkerülésére, a hulladéktermelés csökkentésére és a természeti erőforrások körültekintő felhasználására bátorítani az embereket, ha e célból pénzügyi ösztönzőket vezetünk be. A környezetvédelmi politika ezért arra törekszik, hogy gazdasági ösztönzők révén magatartásuk megváltoztatására késztesse a polgárokat.

Európa jelentős részén olyan üzleti modellek és magatartásformák gyökeresedtek meg, továbbá olyan infrastruktúrák alakultak ki, melyek nem szentelnek kellő figyelmet az erőforrás-hatékonyságnak. Az idők azonban változnak, és mára már leáldozott a napja annak a korszaknak, amikor az erőforrások korlátlan mennyiségben álltak a rendelkezésünkre. Eljött az ideje, hogy az összes ágazatban erőforrás-hatékony szemlélet honosodjon meg.

Senki nem szeret adót fizetni, de az adók eszközül szolgálhatnak a döntéshozók számára ahhoz, hogy segítségükkel irányváltásra ösztönözzék a társadalmat. Ha megemeljük a környezetkárosító tevékenységekre kivetett adóterheket, és csökkentjük a munka megadóztatását, javítani tudjuk a környezet állapotát, és új munkahelyeket tudunk teremteni. Az Európai Unióban több ország vezetett be ilyen jellegű adóreformokat.

A gazdaságpolitika hathatós eszközöket tud bevetni annak érdekében, hogy előmozdítsa a változást. Miért nem tükrözik az árak az erőforrás-felhasználásból eredő tényleges költségeket? Gyakran úgy tűnik, hogy a támogatások rövid távon megfelelő megoldást kínálnak, de ha nem alkalmazzuk őket kellően megfontoltan, károsíthatják a környezetet.

Arra is szükség van, hogy tájékozottabbak legyünk. Változtatnunk kell azon, ahogy a gazdasági tényezőket mérjük. Meg kell találnunk a módját, hogy megértsük, mekkora értéket képvisel a természeti környezet, és rá kell ébrednünk, mekkorák a tényleges költségei a levegőszennyezés, az éghajlatváltozás, a biodiverzitás-csökkenés és az erőforrás-felhasználás számlájára írható környezeti következményeknek.

Az is segít, ha másként mérjük a gazdasági növekedést. A bruttó hazai termék, a GDP alapján sok esetben nem feltétlenül lehetobjektív következtetést levonni a gazdaság teljesítményéről, ezért további mutatókra van szükségünk. Olyanokra, melyek az erőforrás-felhasználásról is képet adnak.