Cale de navigare

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă
  • Micşorare text
  • Mărire text

Sledujte nás

Facebook

Evaluarea proiectelor

În conformitate cu normele UE, autoritățile trebuie să efectueze o evaluare a impactului înainte de a lua și de a pune în aplicare decizii care au un efect asupra mediului.

Aproape toate activitățile umane, efectuate de persoane fizice, întreprinderi sau autorități, au un impact asupra mediului. Dar, în timp ce efectul alegerilor personale ale cetățenilor poate fi mic, impactul construirii de noi infrastructuri, cum ar fi o autostradă sau un imobil de locuințe, poate fi important și de lungă durată.

Prin urmare, este normal să se facă o evaluare a efectelor potențiale înainte de a întreprinde astfel de acțiuni și să se identifice eventualele alternative. Acesta este motivul pentru care legislația UE prevede necesitatea unei evaluări a impactului asupra mediului, pentru a garanta că implicațiile ecologice sunt luate în considerare înainte de adoptarea unor decizii privind infrastructuri majore.

Acest exercițiu este destinat să îmbunătățească procesul decizional. Rezultatul nu este niciodată prestabilit, iar obiectivul este de a examina toate aspectele relevante, pentru a identifica posibilele efecte semnificative asupra mediului.

Respectarea normelor de mediu sporește legitimitatea politică a unui proiect, garantând că acesta este acceptabil pentru toți.

Respectarea normelor de mediu este esențială pentru a avea proiecte mai durabile și adecvate. Luarea în considerare a aspectelor de mediu într-o fază incipientă prezintă avantaje economice și sociale reale - este mult mai ușor decât să corectăm erorile mai târziu. Proiectele de succes sunt de obicei cele asupra cărora se ajunge la un consens în prealabil.

Procesul este numit „evaluarea impactului asupra mediului” în cazul proiectelor individuale și „evaluarea strategică de mediu” pentru planuri sau programe publice pe scară mai mare. Obligațiile de la Aarhus se aplică în ambele cazuri, garantând faptul că cetățenii participă din timp și eficient, într-o etapă în care toate opțiunile sunt încă posibile.

De asemenea, Comisia Europeană evaluează propriile sale propuneri de politică pentru a verifica impactul lor economic, social și de mediu, înainte de a le prezenta în mod oficial. Dorim să avem politici inteligente care să ofere avantaje de mediu la costuri rezonabile.