Navigacijski put

Dodatni alati

  • Verzija za ispis
  • Smanji tekst
  • Povećaj tekst

Budite u tijeku

Facebook

Primjena zakonodavstva EU-a

Ekološki problemi, kao što su oni u vezi s čistim zrakom i vodom, ne poznaju granice pa je stoga logično primjenjivati europsko zakonodavstvo – EU sada utvrđuje mnoge standarde koje države članice poštuju.

Zakonodavstvo koje se primjenjuje diljem Europe donosi mnoge prednosti u području kao što je okoliš. Rijeka Dunav, primjerice, teče kroz 10 različitih zemalja – pa je stoga logično da se zemlje dogovore o zajedničkim standardima. Gdje god da se nalazite u Europi, možete biti sigurni da velik udiozakona iz područja zaštite okoliša u vašoj zemlji potječe iz europskog zakonodavstva.

S 200 europskih propisa u području zaštite okoliša sada je pokrivena većina situacija. U direktivi o kakvoći zraka propisane su granice za većinu zagađivača i čestica, čime se nadležna tijela prisiljavaju da poduzmu mjere u slučaju prelaska tih granica. Direktivom o pročišćavanju komunalnog otpada obvezuju se vlade da uspostave sustave za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda i kanalizacije, a propisima o kemikalijama (REACH) obvezuju se proizvođači da dokažu sigurnost svojih kemijskih proizvoda.

Većina zakonodavstva koje nam je potrebno za očuvanje našeg okoliša sada je već donesena. Sljedeći je izazov primijeniti ta pravila u praksi. Jedna od zadaća Europske komisije jest provjeritipoštuju li se ti zakoni.

Provedba zakonodavstva EU-a u području zaštite okoliša gotovo uvijek dugoročno donosi uštede. Međutim, neprimjenjivanjem tog zakonodavstvo šteti se ljudskom zdravlju, okolišu i industrijama o kojima ovisimo. To često znači da će netko drugi zbog toga platiti.

Istraživanja su pokazala da se velika većina ljudi slaže s postojanjem istih zakona o zaštitu okoliša u cijelom EU-u. Standardi su visoki i kada države zatraže pristupanje EU-u ponekad je teško uskladiti zakone o zaštiti okoliša s normama EU-a. Međutim, to je bitan dio procesa pristupanja jer dijelimo jedinstveno tržište na kojem postoje zajednički norme i koje svima donosi prednosti.