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LEADER/CLLD implementation 

Preparatory support 

Q. In the context of multi-funded CLLD, can preparatory support be funded by one Fund only? 

A. Preparatory support as defined in Article 35 (1)(a) of the Common Provisions Regulation (CPR, 

1303/2013) is mandatory for the Funds which envisage CLLD, but the CPR does not prohibit the support 

for preparatory activities from only one Fund in the case of a multi-funded CLLD (i.e. when one CLLD 

strategy is supported by several ESI Funds). 

However, the use of preparatory support under EAFRD has to follow the objectives and priorities set 

out in art. 4 and 5 of the Rural Development Regulation (1305/2013), and as regards CLLD in particular, 

the objective of achieving a balanced territorial development of rural economies and communities. 

This means that early-stage preparatory support addressed to all actors and types of areas funded by 

EAFRD is possible with participation of other Funds concerned. At a more advanced stage, when the 

actors and areas concerned are relatively well identified (e.g. after the expression of interest), 

intervention of EAFRD is possible if the preparatory activities concern primarily development of rural 

areas (taking into account e.g. the area covered, actors involved, objectives followed). 

Q. Could preparatory support be funded by the Technical Assistance measure of the Rural 

Development Programme or EMFF Operational Programme? 

A. Generally speaking, the answer is no. The costs of preparatory support referred to in Article 35 

(1)(a) of the CPR would normally come from the funds set aside for CLLD activities, not from technical 
assistance funding. 

However, certain “horizontal” activities carried out for a range of (potential) CLLD groups, such as 
capacity building, networking, dissemination of information on CLLD via training sessions, websites, 
guidance documents, could be funded from technical assistance in line with Article 59 of the CPR. 

Selection criteria 

Q. Does the Monitoring Committee have to approve selection criteria linked to activities under 

CLLD? 

A. Monitoring Committees under the EAFRD, EMFF, ERDF and ESF do not play any role with regard 

to the selection criteria for operations under an LDS. According to Article 34 (3)(b) of the CPR, the local 
action group is responsible for drawing up a non-discriminatory and transparent selection procedure 
and objective criteria for the selection of operations. The LAG selects individual operations on the basis 
of these criteria (Art. 34 (3)(d) CPR). Criteria developed by LAGs to select operations do not have to be 
approved by the Monitoring Committee. 



 

5 
 

In the EAFRD (Art. 49 (1) of the Regulation 1305/2013) the Managing Authority defines selection 
criteria for operations following consultation with the Monitoring Committee except for operations 
selected by Local Action Groups under local development strategies. For operations financed under 
ERDF, ESF and EMFF, according to Article 110 (2)(a) of the CPR, the Monitoring Committee shall 
examine and approve the methodology and criteria used for the selection of operations. 

Therefore, as regards criteria for selecting operations under preparatory support, the Monitoring 
Committee should be consulted (in case of the EAFRD) or should approve them (in case of the ERDF, 
ESF and EMFF). 

Concerning the criteria for selection of CLLD strategies, the approval of these criteria by the Monitoring 
Committee is not required. 

LAG decision-making   

Q. Does “decision-making level” mentioned in Article 32 (2) (b) CPR refer only to the project 

selection committee?  

A. No. Art. 32 (2)(b) of the CPR requires that at the decision-making level of the local action group 

neither the public sector nor any single interest group shall represent more than 49% of the voting 
rights. The “decision-making level” in Article 32 (2) (b) of the CPR refers to decisions on all activities 
related to the implementation of the local development strategy (e.g. on issues such as modification 
of the strategy, the recruitment of the LAG manager, resources for co-financing of projects), and not 
only to the project selection committee. 

Q. Is it possible for the MA to carry out the final verification of projects’ eligibility and 

approval? 

A. It is important that delivery systems ensure a clear division of responsibilities between the LAG 

and the different authorities, to avoid any duplication of roles. 

Member States shall define the respective roles of LAGs and authorities responsible for the 
implementation of the programmes, but this definition has to respect the rules set out in the CPR and 
in particular the definition of LAG tasks determined by Article 34 (3). Article 34 (3) requires that the 
LAG should prepare and publish the calls, define the selection criteria, select the operations and fix the 
amount of support. 

While the Managing Authorities retain the final responsibility for ensuring eligibility of operations, the 
final eligibility checks by the Managing Authority should be limited to verifying whether the regulatory 
conditions of support are met and whether eligibility rules are complied with by the operations 
selected by LAGs.   

This final verification of eligibility can be delegated to the LAG – in this case the LAG should be 
designated as an intermediate body in accordance with article 66(2) of Reg. 1305/2013.  

The same applies if a LAG performs any other tasks which go beyond the tasks defined in Article 34(3) 
CPR, such as administrative verifications of applications for reimbursement by beneficiaries (or 
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payment of the aid): these tasks need to be delegated to the LAG and the LAG should become an 
intermediate body.  

The Managing Authority shall in any case remain responsible for carrying out supervision of the tasks 
delegated to an intermediate body. 

Running costs and animation ceiling of 25% 

Q. Should the ceiling of 25% for running costs and animation be calculated on the allocated 

budget or the actual costs incurred? 

A. The ceiling relates to 25% of the total public expenditure incurred within a CLLD strategy. At the 

end of the implementation phase the share of the public expenditure on running and animation 
incurred for a LDS should not exceed 25% of the sum of the expenditure incurred under Articles 35 (1) 
(b), (c), (d) and (e) of the CPR. See Guidance on CLLD for Managing Authorities available at: 
http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/2014/guidance_community_local_
development.pdf  

 

LEADER/CLLD cooperation 

General FAQs 

Q. Is cooperation an obligatory component of Local Development Strategies? 

A. According to EU Regulations, it is compulsory for each Rural Development Programme (RDP) to 

foresee and reserve a specific budget for cooperation in LEADER. 

However, it is not obligatory for all LAGs to use this budget or to carry out cooperation projects unless 

this is required by their specific RDP.  Local Action Groups (LAGs) can decide themselves whether or 

not cooperation would add value to their Local Development Strategy (LDS). 

Q. Is the MA or the LAG responsible for the selection of cooperation projects? 

A. According to Art. 34 of the Common Provisions Regulation (CPR); it is up to the LAG to select 

projects to be implemented under their Local Development Strategy (LDS). However, by way of 
derogation to this article, Managing Authorities (MAs) may decide to select cooperation projects 
centrally themselves in some cases. 

Member States may even decide to run both centralised and decentralised systems in parallel, by 

selecting certain types of cooperation projects themselves while leaving others to the LAGs. The crucial 

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/2014/guidance_community_local_development.pdf
http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/2014/guidance_community_local_development.pdf
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point in all cases is to provide timely and accurate information to all potential partners and to avoid 

unnecessary delays. 

Note: 

 Where the selection of cooperation projects is delegated to the LAG, a budget for cooperation 

should be pre-allocated to them. 

 Where cooperation projects are selected at a central level, the Managing Authority (MA) is 

free to develop its own specific rules and criteria to encourage cooperation – this can include 

making it obligatory for all LAGs if there is a strong case for doing so. 

TNC summaries prepared by ENRD Contact Point will provide information on the rules that apply in 

each case. 

Q. Is preparatory technical support mandatory? 

A. In programming terms, preparatory technical support is mandatory and should be introduced in 

all RDPs for the whole programming period in order to boost the uptake of cooperation projects. 

However, LAGs are not all obliged to make use of preparatory support in developing their cooperation 
actions. 

Q. Can LAGs cooperate with organisations which are not themselves LAGs? 

A. Yes. There has to be at least one officially approved LAG in the partnership, but other partners of 

a cooperation project can be any “group of local public and private partners that is implementing a 
local strategy”. 

The scope of action of these partners/groups has to be similar to that of a LAG. However, they do not 
have to comply with all the features of LAGs described in Art. 33 of the Common Provisions Regulation 
(CPR). 

- Can an NGO be a partner in a cooperation project? 

Yes, provided that the NGO has both private and public members i.e. that it meets the criterion of 
being a “group of local public and private partners that is implementing a local strategy”. 

- Can a local government be a cooperation partner? 

No. Since the partner of a LAG must be a group of local and public partners, a local authority on its 
own does not fulfil this criterion. 

Q. Which type of areas are eligible for cooperation support? 

A. According to the EU Regulation, LAGs may cooperate with other entities that are similar to LAGs 

both inside and outside of their own region or country and in both rural and urban areas. 

Managing Authorities may develop their own rules which restrict eligibility to certain types of area, but 
this is not advised by the European Commission unless there are sound reasons for doing so. The 
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LEADER Cooperation Guidance states very clearly that “Managing Authorities should avoid limiting the 
geographical scope of co-operation unnecessarily”. 

TNC summaries prepared by the ENRD Contact Point will provide information about any additional 
eligibility conditions included by MAs. 

- Can LAGs cooperate with partners from areas outside the European Union? 

Yes. However, they must meet an additional criterion compared to EU partners: partners from outside 
the EU must be located in rural areas. 

Q. What actions are eligible if LAGs cooperate with entities in urban areas or outside the EU? 

A. In both cases, the general rule is that operations will only be eligible for EAFRD support if they 

concern a Local Development Strategy and LAG selected for support under the CLLD/LEADER measure 
of the RDP. Thus, officially approved LAGs will be able to cover their own cooperation costs under the 
EAFRD. 

The other partners who are not LAGs will have to cover their own costs separately. Joint costs should 
be split between the partners based on justified criteria set out in the cooperation agreement. 

Transnational cooperation with partners in a non-EU country 

Where a LEADER LAG from a Member State wishes to develop a transnational cooperation project with 

partners in a third (non-EU) country. 

Q. Does such a LEADER cooperation project necessarily involve more than one LAG as defined 

under Art 32 of Reg. EU No 1303/2013? 

A. No, a single LEADER LAG can cooperate directly with a single partner in a rural territory of a third 

country provided such a partner body fully meets the conditions specified in Reg. EU No 1305/2013 
Art 44(2) (a). 

Q. Does the third country partner group have to be involved in managing the delivery of their 

own local development strategy?  

A. Yes, the group has to be based in a rural territory and directly manage and implement its own local 

development strategy.  The strategy should be territorial but may not necessarily include all sectors.  
No additional requirements apply to the content of the strategy.  

Q. Is it essential that the third country partners be a group of public private entities 

constituted as a legal entity? 

A. The third country partner must be a group comprising both public and private entities as set out 

in Reg. EU No 1305/2013 Art 44(2) (a).  It is not essential that the group be formally constituted as a 
legal entity.  This group does need to be capable of delivering its local strategy and developing and 
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delivering a joint project with the LAG.  It is recommended that the MS satisfy themselves and 
demonstrate that these regulatory requirements can be ensured, particularly in the absence of such a 
legal entity. 

Cooperation projects eligible costs 

It is normally essential that cooperation projects involve partners visiting one anothers’ territories, 

associated costs such as accommodation, travel in and to the territory and subsistence are normally 

eligible costs.   

Q. In the interests of simplicity, appropriateness, cost management and coordination it may 

be more straightforward for such costs to be defined as common costs or for partners to agree 

that each host country arranges and pays for such expenses.  Is such an approach possible?  

A. There are three possible approaches which partners may adopt in dealing with such costs 

associated with mutual visits to their respective territories; 

1. partners may agree to cover their own project related costs for their own representatives on 
all such visits; 

2. they may agree that all such costs (or specified costs) are to be regarded as common costs and 
shared as with any project related common cost; or 

3. they may decide that each partner is responsible for meeting all such project related costs (or 
specified costs) associated with such visits to their respective territories. 

Whichever approach is adopted the scope and method of this must be clearly set out in the project 
cooperation agreement and respect the general eligibility rules set out in the legal framework and RDP 
concerned.   

The agreement should predefine eligible costs including common costs and the scope and method of 
the approach to be adopted to the costs associated with visits to one another’s territories.   

As options one and two involve expenditure out with the individual programmes territories and as 
such must respect the requirements linked to eligibility of operations depending on location set out in 
Art. 70 Reg EU No 1303/2013, in this respect option two may be more straightforward to manage. 
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Cooperation outside the programme area 

Article 70 (1) of Regulation (EU) No 1303/2013 specifies that “operations supported by the ESI Funds 

[…] shall be located in the programme area.” This is qualified in Article 70 (2)(b) which further specifies 

that “the total amount allocated under the programme to operations located outside the programme 

area does not exceed […] 5% of the support from the EAFRD at the programme level.”  Article 70 (2) (c) 

requires that in such cases “the monitoring committee has given its agreement to the operation or 

types of operation concerned.” 

Q. As LEADER transnational cooperation projects (operations) normally involve activities 

carried out outside the programme area do these projects each require monitoring committee 

approval? 

A. It is unlikely that the provisions of Article 70 (2) (c) will apply to LEADER cooperation projects.  Most 

of the operations supported will actually qualify as being located in the programme area. For physical 
investments such as infrastructure and equipment it is the physical location of the investment which 
is the determining factor.  Such investments are unlikely to be outside the programme area.  For 
operations or parts of an operation that are of a non-material nature, the determining factor should 
be the location of the beneficiary that incurs the expenditure.  

The situation of common costs is similar. As each co-operation partner incurs their and pays for their 
own share of common costs, these non-material operations will be considered as located in the 
programme area. 

Consequently, only projects which are physically located outside the programme area will be subject 
to the monitoring committee approval required to satisfy the condition for derogation set out in Art. 
70(2)(c). In order to shorten the process of approval, the monitoring committee may give its agreement 
on the type of operation if some typical operations implemented outside the programme area and 
common to several LAGs can be identified.  

Q. To what extent do the provisions of Regulation (EU) No 1303/2013 Article 70 restrict the 

scope of transnational cooperation projects involving third (non EU) countries?   

A. Article 70 (3) of Regulation (EU) No 1303/2013 allows that expenditure be incurred outside the EU 

provided that it is limited to technical assistance or promotional activities, the supported operations 
are for the benefit of the programme area and that the obligations in relation to management, control 
and audit are fulfilled.  Such operations do not count towards the ceilings established in Article 70 (2) 
(b) CPR nor do they require the approval of the monitoring committee.  
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Q. Managing Authorities may accept that an operation be implemented outside the 

programme area but within the Union subject to Regulation (EU) No 1303/2013 Article 70 (2)(b) 

which requires that the total amount allocated under the programme to operations located 

outside the programme area does not exceed… 5% of the support from the EAFRD at the level 

of the programme.  What are the implications of this for LAGs engaging in Transnational 

Cooperation projects which incur such expenditure? 

A. The 5% limitation on EAFRD spent outside the programme area applies explicitly at the programme 

level, it does not apply directly at the LEADER measure or LAG level.  The responsibility for managing 

this therefore lies with the Managing Authority at the RDP level.  There may nevertheless be 

implications for LAGs in that in the event that total programme expenditure outside the programme 

area is approaching the 5% threshold this could result in the Managing Authority placing restrictions 

on LAGs. 


