Home page

Home page

Ben je een student van een kunstacademie?

Woon je in Europa?

Wil je jouw kunstwerken beschikbaar stellen om iemand die armoede ervaart, te helpen?

Dan hebben we jou nodig!

Als je geïnteresseerd bent in actuele sociale kwesties, bewust van armoedebestrijding en klaar voor een avontuur, dan is dit project iets voor jou! Doe mee met ons Kunstpartners project voor studenten Fotografie en mensen die in armoede leven! Wacht niet te lang! U kunt uw documenten tot 15 oktober uploaden.

Wat?

Dit Kunstpartners project is een van de hoofdactiviteiten van het Europees Jaar tegen Armoede en Sociale uitsluiting.

Waarom?

Kunst kan armoede niet uitroeien, maar het kan waardigheid en vertrouwen teruggeven aan mensen. Kunst kan sociale verbanden. leggen. Mensen die zich in kwetsbare omstandigheden bevinden, moeten zich noodgedwongen op de eerste levensbehoeften richten. Er is dan geen ruimte voor culturele activiteiten. Zodra iemand echter niet meer met cultuur in aanraking komt, komt hij of zij aan de zelfkant van de samenleving terecht. Via deelname aan een kunstproject, door scheppend bezig te zijn, voelen ze zich weer meer betrokken bij de samenleving. Culturele activiteiten laten mensen opleven zonder ze te reduceren tot sociaal object. Het biedt een identiteit die het voor mensen mogelijk maakt om te ontsnappen aan de schaamte, een bron van isolatie.

Voor wie?

Er zullen trio’s geformeerd worden– een student, iemand die armoede ervaart en een ngo (non-gouvernementele organisatie) in elke lidstaat. De ngo-partners zullen een samenwerkingsverband creëren tussen de student en degene die armoede ervaart en ze zullen ontmoetingen organiseren en het evalueren. De student en de persoon die armoede ervaart (het artiestenduo) zullen tijdens hun bijeenkomsten samen achter de camera plaatsnemen en foto’s maken. De foto’s worden dus samen geproduceerd.

Een artistieke commissie zal circa 50 foto’s selecteren die tentoongesteld worden.

Hoe?

Alle foto’s die aan de selectiecriteria voldoen, kan men terugzien op deze site en op een tentoonstelling van circa 50 foto’s in Brussel , eind November 2010. Alle foto’s worden door beiden artiesten van het duo getekend. Als de foto geselecteerd wordt, krijgt het duo zichtbaarheid op Europees niveau en een deelnamecertificaat, de catalogus van de tentoonstelling en gedrukte ansichtkaarten van de foto.