Kezdőlap

Kezdőlap

Képzőművészetet tanulsz?

Európában élsz?

Szeretnél segíteni a művészeteddel egy szegénységben élő emberen?

Akkor te kellesz nekünk!

Ha érdeklődsz korunk társadalmi kérdései iránt, fontosnak tartod a szegénység elleni küzdelmet, és készen állsz egy emberi kalandra, akkor ez a projekt neked szól! Csatlakozz a közös alkotási projekthez, amely fotográfushallgatók és szegénységben élő emberek együttműködésére épül! A fotókiállítással egybekötött európai projekt témája: (NEM) LÁTHATÓ. Ne habozz! Fájljaidat október 15-ig töltheted fel.

Mi a projekt lényege?

A közös alkotási projekt a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének egyik fő programja.

Miért fontos mindez?

Bár a művészet nem képes felszámolni a szegénységet, visszaadhatja az emberek méltóságát és önbecsülését, és segíthet újból megteremteni a társadalmi kapcsolatokat. Ha valaki nélkülözésben él, csak alapvető szükségleteire tud koncentrálni. A kultúrának nincs helye az életében. Ha valakit kizárnak a kultúrából, akkor a társadalom peremére szorul. A művészeti projektben való részvétellel, az alkotással azonban ezek az emberek újból azt érezhetik, hogy a társadalom részei. A kultúra emberré teszi az embereket. A kultúra olyan identitást teremt, amely segít kiszabadulni a szégyenből, az elszigeteltségből.

Kik a résztvevők?

Minden tagállamban triók jönnek létre, amelyeket egy képzőművész hallgató, egy szegénységben élő ember és egy NGO (nem kormányzati szervezet) alkot. Az NGO-k teremtenek kapcsolatot a hallgatók és a szegénységben élő ember között, összehozzák első találkozásukat, és figyelik közös munkájukat. A találkozások során a képzőművész hallgató és a szegénységben élő ember (a művészduó) együtt néz a kamerába, és közösen készíti el a fotókat. Így azok valóban közös alkotások lesznek.

Egy művészeti bizottság kb. ötven fotót választ ki, és ezeket kiállítják.

Hogyan?

Minden olyan fotó, amely megfelel a kiválasztás feltételeinek, megtekinthető majd ezen a weboldalon, 2010. november végén pedig egy brüsszeli kiállításon kb. ötven fotót állítanak ki. A fotókat a duó mindkét tagja aláírja. A kiválasztott fotókat létrehozó duók egész Európában ismertté válhatnak, igazolást kapnak a részvételről, továbbá megkapják a kiállítás katalógusát és a fotót ábrázoló képeslapokat.