Κεντρική σελίδα

Κεντρική σελίδα

Είσαι φοιτητής Καλών Τεχνών;

Ζεις στην Ευρώπη;

Θέλεις να χρησιμοποιήσεις την τέχνη σου για να βοηθήσεις ένα άτομο το οποίο βιώνει τη φτώχεια;

Τότε σε χρειαζόμαστε!

Αν σε ενδιαφέρουν τα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα, αν είσαι ενήμερος για τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και είσαι έτοιμος για μια ανθρώπινη περιπέτεια, αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε εσένα! Λάβε μέρος στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής συνεργασίας για φοιτητές φωτογραφίας και άτομα τα οποία βιώνουν τη φτώχεια! Μην περιμένεις! Η τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 24η Σεπτεμβρίου 2010.

Περί τίνος πρόκειται;

Tο πρόγραμμα καλλιτεχνικής συνεργασίας αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Γιατί;

Η Τέχνη δεν μπορεί να εξαλείψει τη φτώχεια μπορεί ωστόσο να ξαναδώσει αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθησηστους ανθρώπους και να βοηθήσει στην επανασύσταση κοινωνικών δεσμών. Η ζωή υπό επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης ωθεί τους ανθρώπους να επικεντρώνονται στις βασικές τους ανάγκες και να χάνουν το ενδιαφέρον τους για πολιτιστικές δραστηριότητες. Όταν όμως το άτομο ζει αποκλεισμένο από πολιτιστικά δρώμενα, περιθωριοποιείται. Συμμετέχοντας σε καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες και δημιουργώντας, νιώθει περισσότερο ενσωματωμένος στην κοινωνία. Η πολιτιστική δράση αναβαθμίζει τον άνθρωπο ως οντότητα· προσδίδει ταυτότητα και τους επιτρέπει να ξεφύγουν από τη ντροπή, η οποία αποτελεί αιτία απομόνωσης.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε κάθε κράτος μέλος θα σχηματιστούν τριάδες – ένας φοιτητής Καλών Τεχνών, ένα άτομο το οποίο βιώνει τη φτώχεια και ένας ΜΚΟ (μη-κυβερνητικός οργανισμός). Οι συνεργάτες του ΜΚΟ θα δημιουργήσουν ένα σύνδεσμο μεταξύ φοιτητή και ατόμου το οποίο βιώνει τη φτώχεια και θα διευκολύνουν την πρώτη τους συνάντηση καθώς και τις επόμενες. Εν συνεχεία μαζί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο φοιτητής και το άτομο το οποίο βιώνει τη φτώχεια (το καλλιτεχνικό δίδυμο) θα βγάλουν κάποιες φωτογραφίες με φωτογραφική μηχανή. Οι φωτογραφίες, λοιπόν θα αποτελούν πραγματικά προϊόν συνεργασίας.

Καλλιτεχνική επιτροπή θα επιλέξει πενήντα περίπου φωτογραφίες οι οποίες και θα παρουσιαστούν σε έκθεση.

Πώς;

Μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες (οι οποίες πληρούν τα κριτήρια επιλογής) στην ιστοσελίδα αυτή. Επίσης τέλη Νοεμβρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί έκθεση με πενήντα περίπου από τις φωτογραφίες αυτές στις Βρυξέλες. Όλες οι φωτογραφίες θα φέρουν την υπογραφή και των δύο μελών του καλλιτεχνικού διδύμου. Αν επιλεγεί η φωτογραφία, το καλλιτεχνικό δίδυμο θα κερδίσει αναγνώριση ευρωπαϊκού επιπέδου καθώς και θα λάβει πιστοποιητικό συμμετοχής, τον κατάλογο της έκθεσης και καρτ ποστάλ με τη φωτογραφία.