Ambassadors of the European Year

Eszter Pásztor

Eszter Pásztor

Hungary

English Text

2010 – a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve

Miért fontos ez nekem?

Racionális megközelítésben: most keresem azokat, akik megkeresik nekem a nyug-díjra valót. Ha nem sikerül a szegénységben – munka nélkül – tengodo honfitár-sainkat kihúzni a nyomorból, nem sikerül számukra munkahelyeket teremteni, illetve oket képessé tenni a munkavállalásra, nem lesz, aki az én generációm nyugdíját eloteremtse, akárhogyan buvészkedjenek is a politikusok.

Érzelmi megközelítésben: nem esik jól a kalács, ha a másiknak kenyér sem jut.

Eloremutatóbb megközelítésben: hatalmas, kiaknázatlan eroforrásaink vannak az ország legszegényebb, legreménytelenebbnek látszó vidékein. Ne hagyjuk, hogy mindaz a kreativitás, bölcsesség, szépség, ami itt rejtve van – de van! – elvesszen.

Magamról

Szerencsés voltam: a középiskolát Kenyában fejeztem be, egyetemi tanulmányaimat a skóciai Aberdeen egyetemén folytattam. Az ott szerzett élmények már pályafutásom kezdetekor lehetoséget adtak arra, hogy reálisabban lássam helyünket a világban, és belülrol is megértsem: mennyire különbözoek, és mégis – alapjában véve – ugy-anolyanok vagyunk.

Hazatérésem után tolmács-fordítóként közelrol figyelhettem a rendszerváltozás, majd késobb az uniós csatlakozás izgalmas, páratlan folyamatait. Szakmám révén szinte az összes nagy reform tervezésének és megvalósításának részese voltam; pályám egyik csúcspontjának tekintem, hogy része voltam az uniós jogszabályokat magyar nyelvre átülteto csapatnak.

2009-tol vezetem a Bódvalenke – Freskófalu projektet. Ebben a kis faluban Európában egyedülálló muvészeti központ van kialakulóban: az európai roma festészet hatalmas szabadtéri tárlata. A projekt kezdetén magyar cigány festok készítettek freskókat: eddig kilenc monumentális mu készült el, de a tavasztól már más európai országokból is hívunk roma festomuvészeket. Valami olyat akartunk létrehozni, amire minden roma honfitársunk büszke lehet, és ami méltán váltja ki a többségi társadalom megbecsülését és tiszteletét is.

De a falu szempontjából a freskófestés csak keret: a turizmus megjelenése lehetoséget ad a munkahelyteremtésre (bovebben: www.bodvalenke.hu). S ez nekem – nekünk, mindannyiunknak – racionális és érzelmi okokból egyaránt fontos.

 


Eszter Pásztor is the leader of the mural village project at Bódavlenke, a small village in the north part of Hungary. In the village a unique art centre is being developed. In the frame of the project, Hungarian painters of Roma origin paint monumental murals. The project provides new opportunities for establishing further workplaces.

Associated links