Ambasadorii Anului european

Judit Halász

Judit Halász

Hungary

English Text

A Színház és Filmmuvészeti Foiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerzodött. Alig töltött ott fél évet, Várkonyi Zoltán már vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba, és a következo évadtól leszerzodtette. Azóta is a Vígszínház tagja, amely Magyarország legnagyobb prózai színháza.

Játszott A. Miller, T. Williams, Csehov, Moliere, G. B. Shaw, Goldoni, Krúdy, Örkény, Szakonyi, Woody Allen, Neil Simon és még sok más szerzo darabjaiban. Partnerei voltak – többek között - olyan, ma már színháztörténeti nagyságok, mint Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal, vagy Bulla Elma.

Közel negyven filmben szerepelt (Szabó István Szerelmesfilm, és Álmodozások kora, Keleti Márton, Máriássy Félix, Várkonyi Zoltán, Székely István, Rózsa János, Jancsó Miklós és mások filmjeiben), számtalan TV játékban (ahol eljátszhatta Csehov két tüneményes egyfelvonásosát is, A medvét, és a Lánykérést).

Lemezt készített Ikrek hava címen Radnóti Miklós verseibol, más lemezén mesét mondott, de a legnagyobb sikert azzal aratta, amellyel tulajdonképpen mufajt terem-tett. Magyar költok verseit énekli a magyar könnyuzene legjobbjainak (Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Tolcsvay László, Móricz Mihály, Bódi László, Anti Tamás és mások) megzenésítésében - gyerekeknek. Ezekbol több mint másfé-lmillió kelt el. Ezért a Hungaroton - számos aranylemez után - Gyémántlemezt adományozott.

A gyerekek megválasztották (Magyarországon elsoként) a lengyel gyerekek által alapított Mosoly-Rend Lovagjának, amelyet elsok között II.János Pál pápa és Peter Ustinov is meg-kapott. A közönség szavazatai alapján 2003-ban tagjává vált a „Halhatatlanok társu-latá”-nak.
Dalaiból sok ezer koncertet adott Magyarországon. A Vígszínházban már ha-gyomány, hogy minden karácsony elott három vasárnapon énekel - nem annyira csak gyerekeknek, mint inkább családoknak.

Utoljára megjelent lemezének címe „Hívd a Nagymamát” néhány hónappal a meg-jelenés után platinalemez lett. 2007-ben várható új CD-jének megjelenése.

2001. oszén Magyarországon új mufajnak számító lemezt jelentetett meg. Klasszikus zenét próbál megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel, elsoként Mozart Varázs-fuvoláját, folytatásként Kodály „Háry János”-át. A sorozat címe Mesés zenék, zenés mesék.

A Magyar Állam Kossuth díjjal, Jászai Mari díjjal, Érdemes Muvész kitüntetéssel, a Magyar Köztársaság Tiszti keresztjével jutalmazta munkásságát. A szakma Páger díjjal, Bilicsi díjjal, két alkalommal Ajtay díjjal, valamint Erzsébet díjjal tüntette ki. Két civil alapítvány is megtisztelte elismerésével, a kecskeméti Európa Jövoje Egyesület, Európa Gyermekeinek Jövojéért díjat, és a móri Aphelandra alapítvány „..a humaniz-mus eszméjét megvalósító alakításaiért, és az emberi kapcsolatokat ápoló gyönyöru dalaiért” Aphelandra díjban részesítették.

Amit életrajzából nem szeretne kihagyni: gimnazista korában elso osztályú minosítésu lovasként tagja volt a Magyar Ifjúsági díjugrató lovas válogatottnak, a felnott Országos Bajnokságon pedig harmadik helyen végzett, és megkapta a legjobb noi lovasnak járó kitüntetést. Lovaknak, kutyáknak nagy barátja.

Azért a macskákat is szereti..

 

Judit Halász is a very popular actress and singer with several high-ranking honours. She is the Goodwill Ambassador of UNICEF in Hungary.