Ambasadorzy Europejskiego Roku

Lázár Györgyné Irén

Lázár Györgyné Irén

Hungary

English Text

Nem a külso dolgok tesznek minket boldoggá, hanem a dolgokhoz való hozzáállásunk. Ha nincs bennünk nyitottság, akkor a legvonzóbb társ szépsége is megfakul, és a legörömtelibb dolgok is unalmassá válnak. (Ole Nydahl )

A 2010-es év célja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét azokra a dolgokra, ami mellett nap, mint nap elmegy, elnéz, vagy csak nem akar tudomást venni róla. Úgy gondolom az embereknek szükségük, van arra, hogy felnyissuk, kinyissuk a szemüket, hogy észre vegyék maguk körül a valódi világot. Ezért is vállaltam e nagyköveti feladatot.

Általános iskola után Egerben, a kereskedelmi szakmunkásképzoben végeztem bolti eladói szakon. Viszont bolti eladóként egyetlen egy napot nem dolgoztam. Már megvolt a három gyermekem, akikor éreztem, hogy több van bennem. Ekkor értesültem, hogy indul „Digitális Középiskola” néven egy levelezos érettségi a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban. Elindultam és leérettségiztem. Az érettségi utolsó évében kezdtem el dolgozni egy civil egyesületnél, ahol alapító tag voltam. Az egyesület megvalósított egy kétkörös telepfelszámolási programot. A programban, mint projektvezeto dolgoztam. Közben leérettségiztem, de nem tudtam hogyan tovább. A programban dolgozó mentor (dr. Farkas Zsuzsanna) hatására jelentkeztem a foiskolára. Most harmadéves levelezos hallgató vagyok a Szent István Egyetem jászberényi tagozatán szociális munkás szakon. Terveim között szerepel, hogy a diploma után egyetemre megyek és megszerzem a mesterszakot.

Most is az egyesületben dolgozom, mint irodavezeto, projektvezeto. Az egyesület tevékenységeivel próbál hozzájárulni a helyi emberek problémáinak megoldásához, vagy legalábbis a megoldáshoz, vezeto úthoz. Az egyesület célkituzése a hátrányos helyzetu emberek, gyerekek felkarolása, a szegénységelleni küzdelem, és a társadalmi kirekesztodés elleni küzdelem. Mi romák nap mint nap érezzük azt az emberek által közvetített közönyt, megvetettséget ami körül vesz minket. Az egyesületünk és jó magam azért harcolunk mindennap, hogy az általánosítás leplét levessük magunkról. Továbbá bizonyítsuk munkákkal, hogy képesek, érdemesek vagyunk a magyar társadalomban való részvételre. Igenis tagjai vagyunk a magyar társadalomnak, és ideje lenne ezt elfogadni.

 

Györgyné Lázár is the office manager of Szomolyai Romákért Association, which aims at helping other people

Associated links