Over SELFIE

SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational technologies) is een gratis tool om scholen te helpen die digitale technologie willen inzetten bij het lesgeven, leren en evalueren. SELFIE is na veel research ontwikkeld op basis van het kader ter promotie van digitaal leren in onderwijsorganisaties van de Europese Commissie.

SELFIE verzamelt anoniem meningen van leerlingen, leerkrachten en schoolleiders over hoe technologie op hun school wordt gebruikt. Ze krijgen korte stellingen en vragen die ze op een simpele schaal van 1 tot 5 kunnen beantwoorden. Dat kost ongeveer 20 minuten.

Op basis van deze input genereert de tool een soort momentopname, een SELFIE zeg maar, van de school. Waar zet de school al veel technologie in? Waar kan het beter?

SELFIE is bedoeld voor alle basis-, middelbare en beroepsscholen in Europa en daarbuiten en bestaat in meer dan 30 talen. Ook kunnen alle scholen de tool gebruiken, dus niet alleen die met geavanceerde infrastructuur, apparatuur en technologie.

Ontworpen door en voor scholen

SELFIE is een initiatief van de Europese Commissie en wordt betaald via het Erasmus-programma. Het is gratis voor alle scholen.

De tool is ontwikkeld met een team van deskundigen van scholen, ministeries van onderwijs en onderzoeksinstellingen uit heel Europa. Partnerinstellingen zijn onder andere de Europese Stichting voor opleiding, het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop) en het Instituut voor informatietechnologieën in het onderwijs van de Unesco.

Bij het ontwerpen en testen van SELFIE waren schoolleiders, leerkrachten én leerlingen betrokken:

  • 5000 personeelsleden en leerlingen hebben input gegeven in de eerste ontwerpfase
  • 67.000 mensen van 650 scholen in heel Europa hebben de testversie uitgeprobeerd
  • SELFIE is getest op basisscholen om er zeker van te zijn dat de tool begrijpelijk is voor jongere leerlingen

Doe mee

Sluit je aan bij de groeiende gemeenschap van scholen in heel Europa die SELFIE gebruiken als hulpmiddel om digitale technologie in te bouwen in hun onderwijs- en leermethoden.

Voordelen

  • SELFIE bereikt de hele schoolgemeenschap (schoolleiders, leerkrachten en leerlingen) en allerlei aspecten van de schoolpraktijk met een 360-graden-aanpak.
  • Omdat elke school uniek is, kan de tool worden aangepast. U kunt vragen en stellingen selecteren en toevoegen die bij de behoeften van uw school passen.
  • In SELFIE kan iedereen vragen beantwoorden die aansluiten bij de eigen ervaring als leerling, leerkracht of schoolleider.
  • SELFIE is gratis. De antwoorden blijven anoniem en alle gegevens zijn veilig.
  • Invullen kan op een computer, tablet of smartphone.
  • Na het invullen van SELFIE krijgt elke school een interactief rapport op maat met zowel gedetailleerde data als snelle inzichten over sterke en zwakke punten.