O alatu SELFIE

SELFIE je besplatan alat osmišljen kako bi se školama pomoglo da digitalne tehnologije uključe u poučavanje, učenje i vrednovanje učenika. Alat SELFIE temelji se na istraživanju i okviru Europske komisije kojim se u obrazovnim ustanovama promiče učenje prilagođeno digitalnom dobu.

SELFIE anonimno prikuplja stajališta učenika, učitelja i rukovoditelja škola o tome kako se tehnologija upotrebljava u njihovoj školi, i to u obliku kratkih izjava i pitanja i jednostavne ljestvice s ocjenama od 1 do 5. Za ispunjavanje je potrebno oko 20 minuta.

Na temelju tih informacija alat generira izvješće odnosno sliku („SELFIE” :-)) prednosti i nedostataka škole u upotrebi tehnologije.

SELFIE je na raspolaganju svim osnovnim, srednjim i strukovnim školama iz Europe i šire, i to na više od 30 jezika. Mogu ga upotrebljavati sve škole, a ne samo one s boljom infrastrukturom i opremom gdje je upotreba tehnologije na naprednoj razini.

Od škola za škole

SELFIE je inicijativa Europske komisije, a financira se u okviru programa Erasmus. To je besplatan alat za sve škole.

Razvijen je u suradnji s timom stručnjaka iz škola, ministarstava obrazovanja i znanstvenih instituta iz cijele Europe, a među partnerskim institucijama su Europska zaklada za osposobljavanje, Europski centar za razvoj strukovnog osposobljavanja (CEDEFOP) i UNESCO-ov Institut za informacijske tehnologije u obrazovanju.

Rukovoditelji škola, učitelji i učenici otpočetka su sudjelovali u izradi i testiranju alata SELFIE:

  • njih 5000 je poslalo korisne primjedbe u ranoj fazi izrade alata
  • 67 000 osoba iz 650 europskih škola sudjelovalo je u testiranju pilot-verzije
  • SELFIE je testiran u nižim razredima osnovnih škola kako bi se provjerilo mogu li ga razumjeti i mlađi učenici.

Uključite se

Pridružite se sve većoj zajednici škola iz cijele Europe koje koriste SELFIE kao pomoć za uključivanje digitalnih tehnologija u poučavanje i učenje.

Koristi

  • SELFIE sveobuhvatnim ocjenjivanjem mnogih područja rada škole obuhvaća cijelu školsku zajednicu – rukovoditelje škola, učitelje i učenike.
  • Kako je svaka škola jedinstvena, tako je i alat prilagodljiv. Škola prema potrebi može odabrati i dodati pitanja i izjave.
  • Svaki korisnik alata SELFIE na pitanja odgovara ovisno o svojoj ulozi: kao učenik, učitelj ili rukovoditelj škole.
  • SELFIE je besplatan, odgovori su anonimni, a podaci sigurni.
  • Alatom se možete služiti putem računala, tableta ili pametnog telefona.
  • Po završetku svaka škola dobiva prilagođeno, interaktivno izvješće s detaljnim podacima i pregledom prednosti i nedostataka.