Miről is van szó?

A jelnyelvek fontos alkotóelemei a sokszínű európai nyelvi mozaiknak. A kézmozdulatokra épülő jelnyelvek ugyanolyan gazdag nyelvi rendszerek a nyelvtan, a szerkezet, a mondattan és a szókincs szempontjából, mint a beszélt nyelvek. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az Európai Unióban beszélt nyelvek mindegyikének megvan a jelnyelvi megfelelője.

Megbízható adatok hiányában nehéz megállapítani, hogy pontosan hányan használnak jelnyelvet az Európai Unióban.

Becslések szerint Unió-szerte hozzávetőleg félmillió ember – azaz az EU lakosságának 1 ezreléke – számára jelenti a jelnyelv a kommunikáció elsődleges eszközét. Ennél többen használják azonban a jelnyelveket második vagy harmadik nyelvként, így például a siketek és halláskárosultak rokonai és barátai.

Mire van szükség ezen a területen?

Annak érdekében, hogy társadalmi befogadásuk teljes körűen megvalósuljon, az Európai Bizottság biztosítani kívánja, hogy a siketek:

  • jelnyelven kommunikálhassanak hivatalos ügyeik intézése során;
  • hozzáférjenek az oktatási lehetőségekhez;
  • hozzáférhessenek a foglalkoztatási lehetőségekhez.

Milyen lépésekre került sor eddig?

Annak érdekében, hogy a siketek az általuk választott nyelvet használhassák az oktatás és a munkavállalás során, a Bizottság – az Európai Parlamenttel közösen – arra törekszik, hogy előmozdítsa a jelnyelvek használatát, és támogatja, hogy a jelnyelvek hivatalos státuszt kapjanak.

E tekintetben a következő kezdeményezések érdemelnek említést:

  • Dicta-Sign – hároméves, uniós finanszírozású kutatási projekt, melynek célja, hogy megkönnyítse az online kommunikáció igénybevételét a jelnyelvet használó siketek számára;
  • SignSpeak – innovatív kezdeményezés, mely a jelelő és a halló emberek közötti kommunikációt hivatott javítani vizuális alapú jelnyelv-tolmácsolási technológia segítségével.

Melyek a soron következő lépések?

A Bizottság a jövőben is támogatni fogja a jelelők és a halláskárosultak társadalmi befogadását elősegíteni hivatott kezdeményezéseket. Ebből a célból az Erasmus+ programot is segítségül hívja, és együttműködik az érintett csoportokkal és szervezetekkel.

 

További információk