Nastavnička struka

Europska komisija surađuje s državama članicama EU-a na poboljšavanju standarda nastave i potpore nastavničkoj struci. U tu svrhu pospješuje razmjenu informacija i iskustva među oblikovateljima politika.

O čemu je riječ?

Znanje, vještine i stavovi nastavnika i ravnatelja škola u Europi iznimno su važni. Njihova kvaliteta i profesionalnost izravno utječu na uspjeh učenika.

Očekivanja od nastavnika, ravnatelja i njihovih edukatora vrlo su velika. Pozvani su da preuzmu glavnu ulogu u pružanju visokokvalitetnog obrazovanja svim učenicima. U tu svrhu moraju razviti i vlastite kompetencije. Ključni su preduvjeti za to kvaliteta inicijalnog obrazovanja i kontinuiranog profesionalnog razvoja te pristup podršci tijekom cijele karijere.

Slabljenje ugleda struke i manjak osoblja narušavaju kvalitetu školskog obrazovanja u mnogim državama EU-a. Većina zemalja stoga nastoji motivirati i poduprijeti školsko osoblje da postigne izvrsnost u tim zahtjevnim zanimanjima, a i privući više prikladnih kandidata za karijeru u školi.

Europska komisija surađuje s državama članicama EU-a na poboljšavanju standarda nastave i potpore nastavničkoj struci. U tu svrhu pospješuje razmjenu informacija i iskustva među oblikovateljima politika. Radna skupina europskih stručnjaka iz vlada država članica i organizacija dionika na redovitim sastancima proučava određene aspekte politika povezanih s nastavnicima i ravnateljima, raspravlja o zajedničkim izazovima i razmjenjuje dobru praksu.

Što je dosad učinjeno?

Radne skupine EU-a izradile su smjernice za oblikovatelje politika o nizu tema povezanih s nastavničkom strukom. Te publikacije donose široka, univerzalna načela za razvoj politika i razne praktične primjere iz cijele Europe.