Iskolai lemorzsolódás

Az Európai Bizottság oktatási prioritásai közé tartozik annak elérése, hogy 2020-ra EU-szerte 10% alá csökkenjen az iskolát túl korán elhagyók aránya. Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt azon dolgozik, hogy átfogó stratégiák megvalósításával visszaszorítsa az iskolai lemorzsolódást, továbbá hogy intervenciós és kompenzációs kezdeményezésekkel bevonja az oktatási és képzési rendszerbe az iskolákból túl korán kikerülő fiatalokat.

Mi a probléma lényege?

Összefüggés mutatható ki az iskolai lemorzsolódás, valamint a munkanélküliség, a társadalmi kirekesztettség, a szegénység és a rossz egészségi állapot között. Sok oka van annak, hogy a fiatalok egy része tanulmányait félbehagyva kimarad az iskolából. Személyes és családi gondok, tanulási nehézségek, illetve a társadalmi-gazdasági problémák egyaránt szerepet játszhatnak a korai iskolaelhagyásban. Fontos tényező az említetteken túl az oktatási rendszer szerkezete, az iskolákban uralkodó légkör, valamint a tanárok és a diákok közötti viszonyrendszer.

Mivel az érintettek gyakran összetett, egymással összefüggő okok miatt nem fejezik be középfokú tanulmányaikat, az iskolának idő előtt búcsút mondó diákok számát csökkenteni hivatott szakpolitikai intézkedéseknek ötvözniük kell az oktatáspolitikai és a szociálpolitikai eszközöket, az ifjúsági munkát és az egészségvédelem releváns aspektusait. Tekintse meg Ön is a Bizottság által rendelkezésre bocsátott infografikát, amely e kihívások egy részét mutatja be.

Elért eredmények

Európai iskolai eszköztár

Az európai iskolai eszköztár információforrások és gyakorlati példák széles választékát kínálja a szakpolitikusok és a gyakorló szakemberek számára az oktatás eredményességének előmozdítása és az iskolai lemorzsolódás megelőzése céljából. Az eszköztár öt tematikus területre tagolódik azon alapfeltételek alapján, melyeknek teljesülnie kell ahhoz, hogy a korai iskolaelhagyást iskolaszintű közelítésmóddal vissza lehessen szorítani. Az eszköztár mindegyik területet részletezi, és a leírást gyakorlati példákkal és intézkedések bemutatásával egészíti ki. A iskolai eszköztárról további részleteket a tájékoztatóban lehet olvasni.