Rano napuštanje školovanja

Smanjenje stope ranog napuštanja školovanja na manje od 10 % u državama članicama EU-a do 2020. jedan je od prioriteta Komisije u području obrazovanja. Europska komisija surađuje s državama članicama na provedbi sveobuhvatnih strategija za sprečavanje ranog napuštanja školovanja te inicijativama za intervenciju i nadoknadu kako bi se osobe koje su rano napustile školovanje uključile u obrazovanje i osposobljavanje.

U čemu je problem?

Rano napuštanje školovanja povezuje se s nezaposlenošću, socijalnom isključenošću, siromaštvom i zdravstvenim problemima. Mnogo je razloga zbog kojih neki mladi prerano odustaju od obrazovanja i osposobljavanja: osobni ili obiteljski problemi, poteškoće u učenju ili teška socioekonomska situacija. Važni su čimbenici i način uređenja obrazovnog sustava, ozračje u školi te odnosi između nastavnika i učenika.

Budući da su razlozi zašto djeca ne završavaju srednjoškolsko obrazovanje često složeni i međusobno povezani, politike za smanjenje ranog napuštanja školovanja moraju obuhvatiti niz pitanja te uključiti obrazovanje i socijalnu politiku, rad s mladima i aspekte povezane sa zdravljem. Neki od izazova navedeni su u infografici koju je izradila Komisija.

Što je dosad učinjeno?

Europski skup alata za škole

Europski skup alata za škole oblikovateljima politika i praktičarima nudi mnoštvo resursa i primjera učinkovite prakse za promicanje obrazovnog uspjeha i sprečavanje ranog napuštanja školovanja. Organiziran je u pet tematskih područja koja su ključna za sveobuhvatni pristup škola ranom napuštanju školovanja. Svako je područje detaljno opisano i nadopunjeno praktičnim primjerima i mjerama. Više informacija o skupu alata možete pronaći u informativnom letku.