Limbajele semnelor

Limbajele semnelor constituie un aspect important al diversității lingvistice în Europa. Bazate pe gesturi, ele sunt la fel de bogate, din punct de vedere gramatical, sintactic, lexical și structural, ca și limbile vorbite. Simplificând, putem spune că există un limbaj al semnelor pentru fiecare limbă vorbită în Uniunea Europeană.

Despre ce este vorba?

Limbajele semnelor constituie un aspect important al diversității lingvistice în Europa. Bazate pe gesturi, ele sunt la fel de bogate, din punct de vedere gramatical, sintactic, lexical și structural, ca și limbile vorbite. Simplificând, putem spune că există un limbaj al semnelor pentru fiecare limbă vorbită în Uniunea Europeană. În absența unor statistici fiabile, este greu de spus cu exactitate câte persoane utilizează un limbaj al semnelor în UE.

Se estimează că o persoană la o mie utilizează un limbaj național al semnelor ca primă limbă, adică circa 500 000 de persoane din UE. Un limbaj al semnelor poate fi folosit ca a doua sau a treia limbă și de către familia și prietenii persoanelor cu deficiențe de auz sau surde.

De ce este nevoie să acționăm?

Comisia Europeană estimează că, pentru a se integra în societatea europeană, persoanele cu deficiențe de auz sau surde trebuie:

  • să poată utiliza limbajul semnelor în propria țară ca mijloc oficial de comunicare
  • să aibă acces la educație
  • să aibă acces la piața muncii.

Măsuri luate până în prezent

Pentru a le permite persoanelor surde să lucreze și să învețe în limbajul care le convine, Comisia, în colaborare cu Parlamentul European, promovează limbajele semnelor și sprijină acțiuni de natură să le confere acestora un statut oficial.

Printre aceste inițiative se numără:

  • Dicta-Sign, un proiect de cercetare cu durata de trei ani finanțat de UE, care își propune să faciliteze comunicarea on-line pentru utilizatorii surzi
  • SignSpeak, o inițiativă inovatoare menită să amelioreze comunicarea între persoanele surde și cele care aud, cu ajutorul unei tehnologii de interpretare vizuală a limbajelor semnelor.

Care sunt următoarele etape?

Comisia va continua să sprijine acțiuni în favoarea integrării sociale a persoanelor surde și cu deficiențe de auz, colaborând cu grupurile și organizațiile relevante și prin intermediul programului Erasmus+.