Eticheta lingvistică europeană

Eticheta lingvistică europeană (ELL) promovează bunele practici în materie de predare și învățare a limbilor străine, încurajează inițiativele în domeniu, recompensează noile tehnici de predare și aduce în prim-plan importanța cunoștințelor lingvistice.

Despre ce este vorba?

Eticheta lingvistică europeană (ELL) promovează bunele practici în materie de predare și învățare a limbilor străine, încurajează inițiativele în domeniu, recompensează noile tehnici de predare și aduce în prim-plan importanța cunoștințelor lingvistice.

Eticheta se acordă o dată sau de două ori pe an celor mai inovatoare proiecte de învățare a limbilor străine din fiecare țară participantă la program. Astfel, prin sprijinirea acestor proiecte inovatoare la nivel local și național, Eticheta are drept scop ridicarea standardelor în materie în toată Europa. Ea poate fi acordată și persoanelor care au făcut cele mai mari progrese în învățarea limbilor străine, precum și celui mai bun profesor.

Cerințe

Eticheta vizează toate aspectele educației și formării, indiferent de vârstă sau de metodele utilizate. Deși fiecare țară în parte are posibilitatea de a introduce propriile cerințe, în general, pentru a primi eticheta, inițiativele trebuie:

  • să identifice și să satisfacă nevoile cursanților pe baza unei abordări ample
  • să genereze valoare adăugată în țara respectivă, adică o îmbunătățire calitativă sau cantitativă clară a procesului de predare sau de învățare a limbilor străine
  • îi motiveze pe cursanți și pe profesori să-și amelioreze competențele lingvistice
  • să fie originale și creative, explorând noi abordări privind învățarea limbilor străine
  • să aibă o orientare europeană și să joace un rol activ în dezvoltarea unei mai bune înțelegeri interculturale, prin intermediul promovării competențelor lingvistice
  • să fie transferabile, întrucât ele ar putea constitui o sursă de inspirație pentru inițiativele lingvistice din alte țări.

Realizări

Iată câteva exemple de proiecte care au primit de curând eticheta:

Școala St Ilian din Enköping (Suedia) a primit Premiul special al juriului pentru participarea sa la proiectul Erasmus+ „Europia: Schule, Arbeit und Leben in 100 Jahren”. Pentru mai multe informații despre participarea școlii urmăriți materialul video postat pe YouTube. Alte contribuții la proiect, pe blogul eurokids100.

Școala centrală municipală din Malmédy și 7 școli partenere din regiune (din Franța, Germania, Luxemburg și Belgia) au creat o platformă on-line destinată învățării și predării limbilor străine într-un mod original și distractiv, în clase bilingve, multilingve sau specializate.

Proiectul lui Khaled Ksibe pentru învățarea limbii daneze. Khaled a fugit din Siria în Danemarca în urmă cu 4 ani. A învățat repede limba daneză și și-a propus să ajute alți vorbitori de arabă din Danemarca să o învețe la rândul lor. Pentru a putea ajunge la cât mai mulți oameni, Khaled a decis să utilizeze rețelele sociale. Urmăriți lecțiile de limba daneză prezentate de Khaled în limba arabă pe canalul său de pe YouTube sau vizitați pagina sa de Facebook, care a primit peste 13 000 de aprecieri.