Europska jezična oznaka

Europska jezična oznaka je nagrada kojom se potiču nove inicijative i nagrađuju nove tehnike u poučavanju i učenju jezika te proširuje znanje o postojanju drugih jezika, čime se promiče dobra praksa.

O čemu je riječ?

Europska jezična oznaka je nagrada kojom se potiču nove inicijative i nagrađuju nove tehnike u poučavanju i učenju jezika te proširuje znanje o postojanju drugih jezika, čime se promiče dobra praksa.

Europsku jezičnu oznaku dobiva najinovativniji projekt učenja stranog jezika u svakoj zemlji koja sudjeluje u programu, a dodjeljuje se jedanput ili dvaput godišnje. Cilj je da se poticanjem takvih projekata na lokalnoj i nacionalnoj razini podigne standard poučavanja stranih jezika diljem Europe. Nagradu mogu osvojiti i učenik koji je najviše napredovao u učenju stranog jezika i najbolji učitelj.

Koji su kriteriji?

Europska jezična oznaka dodjeljuje se za sve aspekte obrazovanja i osposobljavanja, neovisno o dobi i metodama. Uz uvjete koje mogu postaviti pojedine zemlje, inicijative trebaju ispuniti sljedeće opće kriterije:

  • sveobuhvatan pristup, tako da je svaki element podređen tome da se prepoznaju i ispune potrebe učenika
  • dodana vrijednost u nacionalnom kontekstu, odnosno vidno poboljšanje kvalitete ili kvantitete poučavanja ili učenja jezika
  • motiviranje učenika i učitelja da poboljšaju jezične vještine
  • originalnost i kreativnost uvođenjem novih pristupa učenju jezika
  • europska dimenzija i aktivno poboljšavanje razumijevanja među kulturama promicanjem jezičnih vještina
  • prenosivost na druge jezike jer inicijativa može biti inspiracija za slične jezične inicijative u drugim zemljama.

Što je dosad postignuto?

Ovo su neki od primjera jezičnih projekata koji su nedavno dobili Europsku jezičnu oznaku:

Škola St Ilian u švedskom gradu Enköpingu dobila je posebnu nagradu žirija za sudjelovanje u projektu programa Erasmus+ „Europia: Schule, Arbeit und Leben in 100 Jahren”. Iz videozapisa na YouTubeu doznajte koji je bio doprinos te škole, a na blogu eurokids100 pogledajte i doprinose drugih sudionika.

Osnovna škola u Malmédyju i sedam partnerskih škola u toj regiji (Francuska, Njemačka, Luksemburg i Belgija) kreirale su internetsku platformu za učenje i poučavanje stranih jezika na zabavan i originalan način u dvojezičnim, višejezičnim ili specijaliziranim razredima.

Projekt Khaleda Ksibea za učenje danskog jezika. Khaled je prije četiri godine pobjegao iz Sirije u Dansku. Brzo je naučio danski i htio je pomoći drugim govornicima arapskoga u Danskoj da ga nauče. Kako bi njegova pomoć doprla do što više ljudi, Khaled se poslužio društvenim mrežama. Pogledajte Khaledov kanal na YouTubeu „Khaledove lekcije iz danskog jezika na arapskom” ili njegovu stranicu na Facebooku, koju prati gotovo 15 000 ljudi.