Europske jezične inicijative

Europski dan jezika i europska jezična oznaka dobro su poznate inicijative kojima se promiče učenje i podučavanje jezika te bogata jezična raznolikost Europe.

Europski dan jezika

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna svake godine. Prilika je to za:

Europski dan jezika uveli su Europska komisija i Vijeće Europe, koje predstavlja 800 milijuna Europljana iz 47 zemalja. Sudjeluju mnogi jezični i kulturni instituti, udruge, sveučilišta i, naročito, škole. Europski dan jezika uveden je 2001., u Europskoj godini jezika, i otada se obilježava svake godine.

Satovi jezika, igre, predavanja, konferencije, radijske emisije i druge aktivnosti održavat će se diljem Europe 26. rujna ili u danima oko tog datuma.

Dodatne informacije o najnovijim događajima dostupne su na internetskim stranicama Vijeća Europe posvećenima Europskom danu jezika. Predstavništva Europske komisije organiziraju raznovrsne događaje u suradnji sa svojim partnerima u svim državama članicama EU-a.

Europska jezična oznaka

Europska jezična oznaka je nagrada kojom se potiču nove inicijative i tehnike u poučavanju i učenju jezika te unaprjeđivanje međukulturne osviještenosti diljem Europe. 

Europsku jezičnu oznaku dobivaju najinovativnije inicijative u učenju stranog jezika u svakoj zemlji koja sudjeluje u programu Erasmus+, a dodjeljuje se jedanput ili dvaput godišnje, i to u svim sektorima obrazovanja i osposobljavanja. 

Cilj je da se poticanjem takvih inicijativa na lokalnoj i nacionalnoj razini podigne standard poučavanja stranih jezika diljem Europe. Europsku jezičnu oznaku najčešće dodjeljuju nacionalne agencije za Erasmus+.

Ovo su neki primjeri jezičnih inicijativa koje su dobile Europsku jezičnu oznaku:

Nedavna istraživanja upućuju na to da je višejezičnost jedan od najboljih načina za održavanje funkcije mozga. Osobe koje govore više jezika uglavnom su uspješnije u istodobnom obavljanju više zadaća, imaju bolje pamćenje i točnije se izražavaju. To je osnovna pretpostavka inicijative Wise words (Danska), kojom se učenike, roditelje i nastavnike želi informirati o prednostima višejezičnosti te odati priznanje naprednim jezičnim vještinama. Kao dio kampanje višejezični učenici opisuju vlastita iskustva, izazove i prilike na koje nailaze u školi i obrazovnom kontekstu.

Cilj je inicijative „Happy together” (Malta) pomoći učenicima svih sposobnosti da poboljšaju svoje znanje malteškog jezika. Škola ima 1100 učenika i 170 nastavnika i ostalog osoblja. Učenici potječu iz 55 zemalja sa svih strana svijeta. Više od 70 % učenika nije rođeno na Malti. U toj je školi već dugo tako, pa su se potrudili razviti ozračje u kojem se svi osjećaju ugodno, a politike koje provode mogu poslužiti kao nadahnuće drugim školama. 

Inicijativu „Limba nostra” (Italija) vodi konzorcij škola koje su osmislile nove programe za sardinski i galurski jezik tijekom cijelog školovanja od predškole do srednje škole. U projektu se primjenjuje multidisciplinarni pristup u kojem učenici kroz učenje jezika usvajaju geografske, ekološke, povijesne i antropološke sadržaje.

U pokušaju da se svladaju izazovi povećane imigracije i postigne bolja integracija, u regiji Umbrija već dulje vrijeme djeluje mreža sveučilišta, ustanova za obrazovanje odraslih i neprofitnih organizacija koje imaju zajedničke ciljeve, alate i sredstva te razvijaju jezične programe za migrante i strane državljane: Corsi Integrati di Cittadinanza – Conoscere l’Italiano per Comunicare!