Az EU vonzóbbá tétele a külföldi diákok számára

Jelenleg a nemzetközi diákoknak mintegy 45%-a Európát választja külföldi tanulmányainak helyszínéül. Ám nemcsak a külföldön tanulni kívánó diákok száma növekszik, hanem a tanulási lehetőségek tárháza is. Az európai egyetemeknek ezért versenyképesebbé kell válniuk ahhoz, hogy magukhoz tudják vonzani a legtehetségesebb jelentkezőket.

Hogyan mozdítja elő a Bizottság az európai felsőoktatást?

A nem uniós országokból érkező hallgatók és kutatók az Európában szerzett tudással és készségekkel felvértezve hozzájárulhatnak az uniós gazdaság növekedéséhez és versenyképességének javításához. Az Erasmus Mundus közös mesterképzési programokban uniós ösztöndíjak révén a legjobb hallgatók vehetnek részt a világ minden tájáról. A magas színvonalú mesterképzés keretében két vagy több európai felsőoktatási intézményben végezhetik tanulmányaikat.

A „Tanulj Európában” projekt 

Sok európai ország aktívan népszerűsíti saját tanulmányi kínálatát. A Bizottság „Tanulj Európában” kezdeményezése platformot biztosít az európai országok számára, ahol be tudják mutatni és népszerűsíteni tudják felsőoktatási intézményeiket és az általuk kínált programokat. A platform – és a közösségi felületeken folytatott promóciós tevékenységei – segítik a diákokat abban, hogy megismerjék az Európa-szerte kínált felsőoktatási intézményeket (köztük azokat is, amelyek esetleg kevésbé ismertek Európán kívül) és az általuk kínált képzéseket, és az információk birtokában megalapozott döntést tudjanak hozni azt illetően, hogy mely egyetemekre/főiskolákra kívánnak jelentkezni. 

A „Tanulj Európában” kezdeményezés továbbá lehetővé teszi az EU és az egyes európai országok számára, hogy világszerte részt vegyenek hallgatótoborzó felsőoktatási vásárokon, fórumokon, és ott népszerűsítsék az európai felsőoktatást. A Bizottság együttműködik a tagállamok promóciós irodáival is a rendezvényekkel kapcsolatos információk és az európai felsőoktatás ismertségét előmozdító ötletek megosztása érdekében.

Volt diákok 

Az öregdiák-szervezetek az európai felsőoktatás aktív nagykövetei saját hazájukban. Részt vesznek felsőoktatási vásárokon és rendezvényeken, és terjesztik az európai tanulmányi és kutatási lehetőségekkel, például az Erasmus+ program kínálta lehetőségekkel kapcsolatos információkat. 

A Bizottság támogatja az ESAA-t, az Erasmus+ program jelenlegi és volt résztvevőit tömörítő szövetséget, amely – felismerve a végzett hallgatók fontos szerepét a tanulmányok népszerűsítésében – kapcsolatépítés révén segíti a volt diákokat abban, hogy fejlesszék és megosszák szakmai és/vagy tudományos ismereteiket. Más régiókban szintén alakulnak öregdiák-szövetségek. Ez idáig a nyugat-balkáni térségben és Afrikában jöttek létre ilyen szerveződések.