Nemzetközi együttműködés és szakpolitikai párbeszéd

Az Erasmus+ erős nemzetközi fókusza mellett az Európai Bizottság nem uniós országokkal is aktív együttműködési politikát folytat az oktatás (különösen a felsőoktatás) és képzés terén.

Miről is van szó?

Az Erasmus+ erős nemzetközi fókusza mellett az Európai Bizottság nem uniós országokkal is aktív együttműködési politikát folytat az oktatás (különösen a felsőoktatás) és képzés terén, az alábbi öt fő prioritással:

  1. Az EU mint oktatási és képzési kiválósági központ népszerűsítése
  2. Az európai unión kívüli partnerországok modernizációs törekvéseinek támogatása
  3. A különböző népek és kultúrák között a közös értékek, valamint egymás jobb megértésének előmozdítása
  4. A tagállamok és az uniós és unión kívüli felsőoktatási intézmények nemzetköziesítési erőfeszítéseinek támogatása
  5. A szolgáltatások és az emberi erőforrások minőségének javítása az EU-ban és azon kívül az egymástól való tanulás, az összehasonlítás és a bevált gyakorlatok megosztása révén.

Miért van minderre szükség?

A nem uniós országokkal folytatott együttműködés az EU-ban és azon kívül egyaránt javítja az oktatás és képzés minőségét azáltal, hogy előmozdítja az egymástól való tanulást és a világ oktatási rendszereinek összehasonlítását.

A mobilitással fellendíti az innovációt és a munkahelyteremtést, valamint lehetőséget kínál az alkalmazottak és a diákok számára, hogy az uniós programokban való részvétel révén szélesítsék látókörüket. Az európai egyetemek jó eredményeket értek el a nemzetközivé válás terén: nemzetközi tantervek és közös oklevelek kialakítását segítették elő, nemzetközi kutatási és innovációs projekteket mozdítottak elő, valamint diák- és személyzeti csereprogramokat és tudásmegosztást támogattak.