Bolonjski proces i Europski prostor visokog obrazovanja

Bolonjski proces međuvladina je suradnja u području visokog obrazovanja u kojoj sudjeluje 48 europskih zemalja.

O čemu je riječ?

Bolonjski proces međuvladina je suradnja u području visokog obrazovanja u kojoj sudjeluje 48 europskih zemalja. To je zajednički projekt tijela javne vlasti, sveučilišta, nastavnika i studenata zajedno s udrugama dionika, poslodavcima, agencijama za osiguravanje kvalitete, međunarodnim organizacijama i institucijama, uključujući Europsku komisiju kojem je cilj povećati međunarodnu suradnju u području visokog obrazovanja.

Glavni ciljevi su:

Zašto je to potrebno?

Sustavi obrazovanja i osposobljavanja u Europi znatno se razlikuju te je Europljanima stoga oduvijek bilo teško primjenjivati kvalifikacije iz jedne države pri prijavi za posao ili tečaj u drugoj. Veća kompatibilnost između obrazovnih sustava studentima i tražiteljima posla olakšava selidbu unutar Europe.

Istovremeno je Bolonjskom reformom povećana konkurentnost i privlačnost europskih sveučilišta i visokih škola u ostatku svijeta.

U okviru Bolonjskog procesa podržana je modernizacija sustava obrazovanja i osposobljavanja kako bi se osiguralo da će oni ispuniti potrebe promjenjivog tržišta rada. To je važno jer raste udio poslova koji zahtijevaju napredne vještine, a povećava se potražnja za inovacijama i poduzetništvom.

Što je dosad učinjeno?

Postignut je velik napredak pri provedbi reformi, kao što je vidljivo iz redovitih izvješća.

U svibnju 2018. ministri obrazovanja sastali su se u Parizu i donijeli priopćenje o prioritetima za nadolazeće godine.

U priopćenju iz Pariza navodi se zajednička vizija 48 ministara za ambiciozniji Europski prostor visokog obrazovanja nakon 2020. te traže:

  • inkluzivan i inovativan pristup učenju i podučavanju
  • integriranu transnacionalnu suradnju u području visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija 
  • stvaranje održive budućnosti planeta s pomoću visokog obrazovanja.

Poziva se i na više kvalitetnije potpore nedovoljno zastupljenim i ranjivim skupinama za pristup visokom obrazovanju i uspjeh u njemu.

Ti su ciljevi u skladu s ciljevima EU-a, koji će ojačati nastojanja da pruži potporu onima koji žele biti ambiciozniji te učiniti više što prije kako bi se stvaranjem europskog prostora obrazovanja ostvarili ciljevi „priznavanja za sve” i „mobilnosti za sve”.

Detaljniji podaci o Bolonjskom procesu i napretku u stvaranju Europskog prostora visokog obrazovanja od 2015. predstavljeni su u brošuri „Podrška EU-a Bolonjskom procesu”. Sljedeća ministarska konferencija održat će se u lipnju 2020. u Rimu.

Tko su članovi?

Popis država koje sudjeluju dostupan je na internetskoj stranici projekta EHEA.