Utbildning 2020 är ett samarbete för att skapa bästa praxis inom utbildningspolitiken och dela och sprida kunskap. Målet är att främja utbildningspolitiska reformer på nationell och regional nivå.
Samarbetet bygger på en strategi om livslångt lärande och gäller därför utbildningsresultat från förskola till högre utbildning och vuxenutbildning och alla former av lärande: formellt, icke-formellt och informellt.
Utbildning 2020 har följande fyra gemensamma mål för alla EU-länder:
- Göra livslångt lärande och rörlighet i utbildningssyfte till verklighet
- Förbättra utbildningens kvalitet och effektivitet
- Främja lika möjligheter för alla, social sammanhållning och aktivt medborgarskap
- Öka kreativiteten och innovationsförmågan, inklusive företagarandan, på alla utbildningsnivåer.
Utbildning 2020 ska dessutom bidra till att alla EU-länder når följande riktvärden till 2020:
- Minst 95 procent av alla barn som har fyllt 4 år ska delta i förskoleverksamhet.
- Andelen 15‐åringar med svaga grundläggande färdigheter i läsning, matematik och naturkunskap ska vara lägre än 15 procent.
- Andelen 18–24-åringar som lämnar utbildningen i förtid ska vara högst 10 procent.
- Minst 40 procent av alla mellan 30 och 34 år ska ha fullföljt någon form av eftergymnasial utbildning.
- Minst 15 procent av vuxna ska delta i livslångt lärande.
- Minst 20 procent av alla högskoleutbildade och 6 procent av 18–34-åringarna med en grundläggande yrkesutbildning ska ha studerat eller praktiserat utomlands.
- Minst 82 procent av alla 20–34-åringar med minst avslutad gymnasieutbildning ska ha jobb inom tre år efter utbildningen.
Ett flertal verktyg används för samarbetet:
- Arbetsgrupper som består av experter från EU-länderna och intressenter.
- Aktiviteter för ömsesidigt lärande där ett medlemsland visar upp bästa praxis i sitt land eller bjuder in andra länder för att diskutera en viss fråga.
- Inbördes utvärderingar där en grupp länder ger råd till ett land om ett specifikt nationellt problem.
- Inbördes rådgivning där erfarna kollegor från några få nationella myndigheter på ett medlemslands begäran ger råd om hur man utformar eller genomför en strategi som svar på ett specifikt nationellt problem.
- Den årliga utbildningsöversikten rapporterar om medlemsländernas framsteg när det gäller att nå målen och riktvärdena för Utbildning 2020. Analysen ingår också i den bredare utvärderingen av medlemsländernas sociala och ekonomiska resultat inom den europeiska planeringsterminen.
- Gemensamma referensverktyg och strategier har tagits fram inom arbetsgrupperna eller som en del av det ömsesidiga lärandet.
- Samråd och samarbeten med intressenter, t.ex. civilsamhället, näringslivet och arbetsmarknadens parter, genomförs exempelvis inom det europeiska toppmötet om utbildning och utbildnings- och ungdomsforumet.
- Insatser till stöd för utbildning och innovativa projekt finansieras via programmet Erasmus+.