Cursuri despre Uniunea Europeană – 22 de școli au primit premiul Jan Amos Comenius

Publication date: 08/05/2020
Pentru a prefața Ziua Europei, comisarul Gabriel a anunțat astăzi câștigătorii Premiului Jan Amos Comenius pentru excelență în predare pe teme europene.
Jan Amos Comenius Prize visual

Acest premiu este acordat unui număr de 22 de licee din UE care predau cursuri despre Uniunea Europeană într-un mod creativ și contribuie la difuzarea acestor practici.

Fiecare școală câștigătoare va primi 8 000 EUR și un trofeu.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „ Acordarea premiului Jan Amos Comenius pentru prima dată astăzi școlilor și profesorilor pentru eforturile lor creative de predare a cursurilor despre Uniunea Europeană și valorile sale este foarte simbolică. În ajunul celei de a 70-a aniversări a Declarației Schuman, care reprezintă baza unui proiect de pace bazat, în primul rând, pe solidaritatea europeană, școlile și elevii din întreaga Europă se confruntă cu cea mai perturbatoare situație din perioada de după război. Șaptezeci de ani mai târziu, doar prin astfel de eforturi creative și prin solidaritate vom fi în măsură să depășim această criză și să ne reconstruim chiar mai puternici decât înainte.”

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „ Să învățăm despre Uniunea Europeană la școală nu este un lux, ci o necesitate. Trebuie să consolidăm cunoașterea și înțelegerea de către cetățeni a Uniunii Europene de la o vârstă fragedă. Școlile noastre sunt în măsură să promoveze o sensibilizare critică cu privire la tot ceea ce ține de Uniunea Europeană și un sentiment de apartenență la aceasta, în moduri care inspiră. Sunt încântată de faptul că acest premiu acordă  recunoaștere și vizibilitate unor astfel de activități valoroase.”

Comisarul Gabriel anunță numele câștigătorilor. Urmăriți materialul video.

Austria: Bundesrealgymnasium und Bundesoberstufenrealgymnasium Wien 15
Belgium: 'Le Verseau', Bierges
Bulgaria: Професионална гимназия по туризъм 'Доктор Васил Берон' - The Vocational School in Tourism 'Dr. Vasil Beron' in Veliko Tarnovo
Croatia: Gimnazija Pula
Cyprus: Περιφερειακό Γυμνάσιο-Λύκειο Λευκάρων - The Regional Secondary School of Léfkara
Czechia: Střední odborná škola podnikání a obchodu, Prostejov
Denmark: Rejsby Europæiske Efterskole, Skærbæk
Finland: Otaniemen lukio, Espoo
France: Lycée Gustave Eiffel d’Armentières
Germany: Ignaz-Taschner-Gymnasium, Dachau
Greece: Δεύτερο Γενικό Λύκειο Γέρακα, Παλλήνη, Second Senior High School of Gerakas, Attica
Ireland: Saint Columba's College, Stranorlar 
Italy: Liceo classico, musicale e delle scienze umane 'Chris Cappell College', Anzio
Lithuania: Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazija 
Malta: St Martin's College, Swatar
Netherlands: Christelijke Scholen Gemeenschap 'Het Streek', Ede
Poland: LXIII Liceum Ogólnokształcące im. Lajosa Kossutha
Portugal: Escola Básica de São Bruno in Caxias
Romania: COLEGIUL NAȚIONAL 'CALISTRAT HOGAȘ', Piatra-Neamț
Slovakia: Obchodná akadémia, Dolný Kubín
Slovenia: Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor - High school for nursing and cosmetics, Maribor
Spain: Instituto de Educación Secundaria MANUEL DE FALLA, Coslada

La acest concurs, organizat la nivelul UE și lansat la 6 noiembrie, au participat școli din 24 de state membre. Fiecare candidatură a fost examinată de evaluatori externi independenți. Evaluatorii au desemnat 22 de câștigători. 

Premiul Jan Amos Comenius este un proiect-pilot propus de Parlamentul European și implementat de Comisia Europeană.

În 2018, în recomandarea Consiliului de promovare a valorilor comune, a educației favorabile incluziunii și a dimensiunii europene a predării s-a stabilit că predarea și învățarea cu privire la originile, valorile și funcționarea UE reprezintă o prioritate politică. Acest premiu este destinat să evidențieze bune practici în materie de predare, care să contribuie la realizarea obiectivelor recomandării.

Școlile câștigătoare utilizează o gamă largă de metode de angajare a elevilor în procesul de învățare despre Uniunea Europeană, iar acestea sunt exemplificate într-o serie de materiale video.

Aflați cine sunt câștigătorii și care este activitatea lor (începând cu data de 14 mai 2020).


Imagini header: © Uniunea Europeană, 2019.