×

Hvala vam što ste posjetili nove internetske stranice „Obrazovanje i osposobljavanje”. Većina stranica za sada je dostupna samo na engleskom jeziku, ali u tijeku je prijevod na ostala 23 službena jezika EU-a. Ažurirat ćemo stranice čim prijevodi budu dostupni.

Jezična politika

Korisnici internetskih stranica institucija EU-a katkad se iznenade ako ne mogu pronaći određenu stranicu na željenom jeziku.

Zašto određena web-stranica nije dostupna na vašem jeziku?

Korisnici internetskih stranica institucija EU-a katkad se iznenade ako ne mogu pronaći određenu stranicu na željenom jeziku.

To može biti i zato što dosad jednostavno nismo imali vremena za prijevod, što se posebno odnosi na jezike zemalja koje su pristupile Uniji 2004., 2007. i 2013.

Određena su web-mjesta međutim dostupna samo na dva ili tri jezika, katkad samo i na jednom (obično engleskom).

Ponuda jezika ovisi o sljedećim ograničenjima:

 • Prijevod – zbog ograničenog broja prevoditelja s kojima surađujemo i ograničenosti sredstava za prevođenje, koje se financira doprinosima poreznih obveznika.
 • Važnost – pravni propisi i dokumenti od općeg interesa moraju biti javno dostupni i objavljuju se na svim službenim jezicima EU-a.
  Drugi se dokumenti objavljuju samo na jezicima koji su za to potrebni (npr. za komunikaciju s nacionalnim tijelima, organizacijama i pojedincima).
 • Ekonomičnost – specijalizirane se stranice s ograničenim brojem korisnika ne objavljuju na svim jezicima radi uštede novca poreznih obveznika. Prioritet je ciljanu informaciju pružiti brzo i učinkovito, čak i uz uvjet da ih određeni korisnici moraju pročitati na stranom jeziku.
 • Hitnost – određene se informacije moraju objaviti bez odgode. Takve tekstove objavljujemo prvo na jednom jeziku ili na ograničenom broju jezika, uzimajući u obzir tko je ciljana publika, a zatim, odjedanput ili postupno, dodajemo i druge jezike.
 • Tehnička ograničenja – upravljanje web-mjestom na više od 20 jezika iziskuje znatna novčana i kadrovska sredstva.

Imajući to na umu, institucije EU-a sve će češće primjenjivati sljedeći pristup:

 • Prva i druga razina svakog web-mjesta sadržavat će jasne i dugoročne informacije namijenjene općoj javnosti na svim službenim jezicima.
 • Stranice koje sadržavaju kratkoročne ili usko specijalizirane informacije uglavnom će se objavljivati na jednom jeziku ili na ograničenom broju jezika, ovisno o čitateljstvu.

Službeni jezici EU-a

Bugarski, češki, danski, engleski, estonski, finski, francuski, grčki, hrvatski, irski, latvijski, litavski, mađarski, malteški, nizozemski, njemački, poljski, portugalski, rumunjski, slovački, slovenski, španjolski, švedski, talijanski. 

Vrste informacija i jezična politika

 • Zakonodavstvo i ključni politički dokumenti
  Objavljuju se na svim službenim jezicima EU-a.
 • Službeni dokumenti
  Dostupni su barem na jezicima koji su u trenutku njihove objave imali status službenog jezika EU-a. Dokumenti koji nisu pravno obvezujući obično se objavljuju na engleskom, francuskom i njemačkom.
 • Opće informacije
  Objavljuju se na svim službenim jezicima EU-a.
 • Hitne ili kratkoročne informacije
  Prvotno se objavljuju na jednom jeziku, ovisno o tome tko je ciljana publika. Drugi se jezici mogu naknadno dodati ovisno o potrebama korisnika.
 • Posebne informacije (tehničke informacije, kampanje, natječaji) te vijesti i događanja
  Dostupni su na ograničenom broju jezika ili samo na jednom jeziku, a odabir jezika ovisi o tome tko je ciljana publika.