×

Ne bucurăm să vă regăsim pe noul site „Educație și formare”. În prezent, majoritatea paginilor sunt disponibile doar în limba engleză. Site-ul este însă în curs de traducere în celelalte 23 de limbi oficiale ale UE. Vom actualiza paginile imediat ce primim traducerile.

Spațiul european al educației

Comisia Europeană lansează inițiative menite să creeze un autentic Spațiu european al educației. Aceasta pentru că dorim să ajutăm tinerii să primească educația și formarea optimă, care să le permită să-și găsească un loc de muncă oriunde în Europa.

Students of all ages studying

Un autentic Spațiu european al educației

Toate statele membre au interesul să folosească întregul potențial al educației și culturii pentru a crea locuri de muncă și pentru a favoriza creșterea economică și echitatea socială, dar și pentru a-l transforma într-un mijloc prin care identitatea europeană să poată fi percepută în toată diversitatea sa.

Comisia Europeană lansează inițiative menite să creeze un autentic Spațiu european al educației. Aceasta pentru că dorim să ajutăm tinerii să primească educația și formarea optimă, care să le permită să-și găsească un loc de muncă oriunde în Europa. În practică, vrem ca în Europa:

  • să fie perfect normal ca tinerii să-și desfășoare o parte din studii în străinătate;
  • diplomele de învățământ școlar și superior să fie recunoscute în toate țările UE;
  • să devină o regulă generală ca orice european să știe două limbi străine;
  • toată lumea să aibă acces la o educație de înaltă calitate, indiferent de nivelul socio-economic; și
  • oamenii să simtă cu adevărat că sunt europeni, să fie conștienți de diversitatea Europei și de patrimoniul său cultural.

Ce face Comisia pentru ca Spațiul european al educației să devină o realitate?

În ianuarie 2018, Comisia a prezentat un prim pachet de măsuri care viza

Acum, Comisia a prezentat un al doilea pachet de inițiative.

În Comunicarea sa pe tema „Construirea unei Europe mai puternice: rolul politicilor în domeniul tineretului, educației și culturii, Comisia subliniază importanța acestor domenii pentru viitorul Europei. În același timp, arată ce face pentru a răspunde invitațiilor formulate de liderii europeni în concluziile Consiliului European din decembrie 2017. În viziunea sa, un Spațiu european al educației poate fi construit combinând măsuri precum:

În aceeași comunicare, Comisia prezintă inițiativele în curs dedicate așa-numitelor „universități europene” și legitimației europene de student.

Acest pachet de inițiative cuprinde și câteva propuneri de recomandări ale Consiliului, cu privire la: