Európai oktatási térség
A Bizottság kezdeményezéseket dolgoz ki, hogy segítse egy olyan európai oktatási térség kialakítását, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalok a legjobb színvonalú oktatásban és képzésben részesülhessenek, és Európa-szerte el tudjanak helyezkedni.
Students of all ages studying

Frissítés: 2020. szeptember 30.

2020. szeptember 30-án új közlemény jelent meg az európai oktatási térségről. A dokumentumban az uniós tagállamok kijelölik az utat a térség 2025-ig történő kiépítéséhez.

Ezt a weboldalt az új közleménynek megfelelően frissíteni fogjuk. Addig is olvassa el a sajtóközleményt és töltse le a közleményt.

Úton az európai oktatási térség kialakítása felé

A tagállamok közös érdeke, hogy maradéktalanul kiaknázzák az oktatásban és a kultúrában rejlő lehetőségeket, hiszen ezek a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés és a nagyobb társadalmi kohézió mozgatórugói, egyúttal a maga sokféleségében megmutatkozó európai identitás megtapasztalásának eszközei. 

A Bizottság kezdeményezéseket dolgoz ki, hogy segítse az európai oktatási térség kialakítását célzó munkát. E törekvések jövőképe, hogy EU-szerte: 

Mit tesz az Unió az európai oktatási térség kialakításáért? 

A Bizottság előterjesztette az első intézkedéscsomagot, amely a következőkre irányul: 

„Az ifjúság-, az oktatás és a kultúrpolitika szerepe egy erősebb Európa építésében” című közleményében a Bizottság egy második kezdeményezéscsomagot javasolt, amely kiemeli az oktatási, az ifjúsági és a kulturális szakpolitika kulcsfontosságú szerepét Európa jövőjének alakításában. A dokumentum ismerteti, milyen lépéseket tett a Bizottság az EU vezetői által a 2017. decemberi európai tanácsi következtetésekben megfogalmazott felkérések nyomán. 

A közlemény a Bizottság elképzelését az európai oktatási térség kiépítéséről a következők ötvözeteként írja le:

A Bizottság közleményében a folyamatban lévő, az európai egyetemek, illetve az európai diákigazolvány finanszírozására irányuló kezdeményezésekre is kitér. A Bizottság második intézkedéscsomagja tanácsi ajánlások elfogadását javasolja a következő területeken:

Az oktatási miniszterek a Tanács 2019. május 22-i brüsszeli ülésén fogadták el a nyelvtanítás és a nyelvtanulás átfogó megközelítéséről szóló tanácsi ajánlást.