Digitális oktatási cselekvési terv, 2018–2020

A digitális oktatási cselekvési terv célja, hogy elősegítse az oktatásban alkalmazott technológiai megoldások térnyerését, és támogassa a digitális kompetenciák fejlesztését.

Oktatás a digitális korban

Európa egyre nagyobb lendülettel halad előre a digitális átalakulás útján: az átállást a különböző technológiai vívmányok – például a mesterséges intelligenciát alkalmazó fejlesztések vagy felhőalapú számítástechnikai újdonságok – megjelenése gyorsítja.

A digitalizálódó világ rengeteg új lehetőséget kínál számunkra, ugyanakkor súlyos társadalmi problémákat is előidéz. A digitális technológiák segítségével fokozhatjuk szellemi rugalmasságunkat és kreativitásunkat, hatékonyabban sajátíthatunk el ismereteket, és jobb tanulmányi eredményeket érhetünk el. Kihívást jelentenek ugyanakkor a befogadó demokráciát aláásó, a hátrányos helyzetű csoportok tagjait még inkább a társadalom peremére sodró jelenségek, mint például a félretájékoztatás.

Az uniós tagállamok lemaradással küzdenek az oktatási folyamatba integrált technológiai megoldások terén. Az egyes országok között jelentős eltérések figyelhetők meg a tekintetben, hogy a lakosság milyen digitális infrastruktúrához és eszközökhöz fér hozzá, illetve milyen szintű digitális kompetenciákkal rendelkezik.

Elengedhetetlenül fontos, hogy mindenki megfelelően felkészülhessen a jövőre, és a virtuális hálózatokkal egyre sűrűbben átszőtt, globalizálódó világban boldogulni tudjon a társadalom hasznos tagjaként. Létfontosságú tehát beruházni az ehhez szükséges készségek és képességek fejlesztésébe. 

A magas színvonalú és inkluzív digitális oktatás és képzés megteremtése

A digitális oktatási cselekvési terv intézkedései a digitális kor kínálta lehetőségek kiaknázásában és a kihívások leküzdésében nyújtanak segítséget a tagállamok, valamint az oktatási és képzési intézmények számára. 

A cselekvési terv 11 intézkedést tartalmaz, melyek három prioritás köré rendeződnek:

1. prioritás: A digitális technológiák megfelelőbb kihasználása az oktatás és a tanulás terén

 • 1. intézkedés – Az iskolák internet-hozzáférésének támogatása
 • 2. intézkedés – SELFIE önértékelési eszköz és mentori program iskolák számára
 • 3. intézkedés – Digitálisan tanúsított képesítések

2. prioritás: Digitális kompetenciák és készségek fejlesztése

 • 4. intézkedés – Európai szintű platform a digitális felsőoktatás számára
 • 5. intézkedés – A tudomány hozzáférhetőségét elősegítő készségek
 • 6. intézkedés – Európai programozási hét az iskolákban
 • 7. intézkedés – Kiberbiztonság az oktatásban
 • 8. intézkedés – Digitális és vállalkozói készségek oktatása lányok számára

3. prioritás: Az oktatás javítása jobb adatelemzések és előrejelzések felhasználásával

 • 9. intézkedés – Tanulmányok az IKT oktatási célú alkalmazásáról
 • 10. intézkedés – Mesterséges intelligencia és adatelemzés
 • 11. intézkedés – Stratégiai előrejelzés

A cselekvési terv egy átfogóbb bizottsági szándék megvalósításához – az európai oktatási térség 2025-ig való létrehozásához – járul hozzá. 

A megújuló digitális oktatási cselekvési terv 

Digital Education Action Plan: open public consultation #EUDigitalEducation

A 2018-as digitális oktatási cselekvési terv végrehajtására 2020 végéig kerül sor. A tervet a Bizottság várhatóan 2020 szeptemberében frissíti majd. 

2020. június 18-án az új cselekvési tervről nyilvános konzultáció indult, amelyen 2020. szeptember 4-ig lehet részt venni. 

A konzultáció lehetőséget ad arra, hogy a polgárok, az intézmények és a szervezetek megoszthassák a Bizottsággal a koronavírus-válság során eddig szerzett tapasztalataikat, a válságot követő helyreállítással kapcsolatos elvárásaikat, valamint elképzeléseiket a digitális oktatás jövőjéről. 

Ha az új digitális oktatási cselekvési tervről rendszeresen frissülő információkat szeretne olvasni, kövessen minket a Twitteren: @EUDigitalEducation.


Kép: © Európai Unió, 2020.