×

Hvala vam što ste posjetili nove internetske stranice „Obrazovanje i osposobljavanje”. Većina stranica za sada je dostupna samo na engleskom jeziku, ali u tijeku je prijevod na ostala 23 službena jezika EU-a. Ažurirat ćemo stranice čim prijevodi budu dostupni.

Prijedlog Preporuke Vijeća o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju

Prve godine života od najvećeg su formativnog značaja te uvelike utječu na izglede za obrazovanje, zapošljavanje i integraciju. Rani i predškolski odgoj i obrazovanje temelj su za daljnje učenje te su pravi ulog u obrazovanje i osposobljavanje.

Prve godine života od najvećeg su formativnog značaja te uvelike utječu na izglede za obrazovanje, zapošljavanje i integraciju. Rani i predškolski odgoj i obrazovanje temelj su za daljnje učenje te su pravi ulog u obrazovanje i osposobljavanje. Visokokvalitetne usluge neophodne su za poboljšanje ishoda obrazovanja i za pružanje dobre osnove svim učenicima, a posebno onima u nepovoljnom položaju. Zato se u europskom stupu socijalnih prava ističe da djeca imaju pravo na pristupačan i kvalitetan rani i predškolski odgoj i obrazovanje.

Svojim prijedlogom Preporuke Vijeća o visokokvalitetnim sustavima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Komisija želi:

  • na razini EU-a izgraditi zajedničko poimanje toga što znači kvalitetno pružanje usluga. Tako će se olakšavanjem razmjene iskustava i dobre prakse poduprijeti nacionalne reforme i promicati socijalna uključenost.
  • poduprijeti države članice EU-a u nastojanjima da poboljšaju pristup sustavima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te njihovu kvalitetu. To uključuje stavljanje na raspolaganje sredstava EU-a za poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga te preispitivanje referentnih vrijednosti i ciljeva.