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Question related to: Transitional period / EC-type certificate (Article 53 of the Directive 
2009/48/EC) 

 
 
 
 
Question regarding the transitional period and the issuing of  EC-type certificates 
 
 

1. How should a Notified Body proceed during the transitional period regarding 
issuing EC-type certificates under the new TSD 2009/48/EC?  
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Answer to question 1 
 
In order to be able to issue EC type examination certificates under the new directive 
2009/48/EC a test house must be notified under the 2009/48/EC directive by the national 
notifying authority (contacts available on the European Commission website 
http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando/index.cfm?fuseaction=na.main). 
After being notified by a national notifying authority a test house can issue EC type 
examination certificates under the new directive 2009/48/EC.  
 
During the transitional period (20th of July 2009 until 20th of July 2011, with the exception 
of chemical requirements, where the transitional period ends 20th of July 2013), all of the 
stakeholders concerned will be able to take the necessary steps to ensure a smooth 
transition from  Directive 88/378/EEC to  Directive 2009/48/EC.  
 
The transitional period foreseen for chemicals (2013) is intended to facilitate the 
manufacturers to get ready for the new chemical requirements. In order to enable 
manufacturers to meet the new chemical requirements before the end of the transitional 
period Notified Bodies may apply the provisions of the  Directive 2009/48/EC as state of 
the art as far as possible at request of a specific client/manufacturer. 
The client/manufacturer although is entitled to request for compliance under  
88/378/EEC Directive until the end of the transitional period. 
 
EC type examination needs to take into account all requirements related to a specific 
toy, including chemical requirements. As of 20 July 2011, and until 20 July 2013, NB 
issuing EC type certificates shall refer to the safety requirements foreseen in Directive 
2009/48/EC, except the chemical requirements for which they shall refer to Directive 
88/378/EEC or 2009/48/EC. From 20 July 2013, the new directive becomes fully 
applicable and NB shall refer exclusively to the requirements of directive 2009/48/EC.     
 
 
 
 
 


