
QUESTIONS/ANSWERS ON THE “PERIOD OF TIME AFTER OPENING”1 
 
What is the “PERIOD OF TIME AFTER OPENING”? 
 
The period of time after opening informs consumers of the authorised period of time a product 
may be used after opening without any harm to the consumer. This new labelling requirement 
follows from the Directive adopted in February 2003 by the European Parliament and the 
Council amending the legislation on cosmetic products2.  
 
 
How is the “period of time after opening” indicated? 
 
The period of time after opening is indicated by a symbol representing an 
open cream jar and the period given in months and/or years. This symbol 
was adopted by the European Commission in collaboration with Member 
States and the cosmetics industry3. If the period is given in months, it may 
be indicated by a number followed by the word “month(s)” or by the 
abbreviation “M”, the letter “M” corresponding to mensis, or month in 
Latin.  
 
 
When does this labelling requirement come into force? 
 
The labelling requirement covers cosmetic products placed on the European market from 11 
March 2005 onwards. For a transitional period, labelled and unlabelled products will therefore 
be available on the market until stocks of the “old” products have sold out.  
 
 
Is the “period of time after opening” indicated on all cosmetic products? 
 
The “period of time after opening” must be indicated on products with a shelf life of 30 
months or more. For products with a shelf life of 30 months or less the minimum shelf life 
must be stated; i.e. the date up until which the product, kept under the right conditions, can 
continue to fulfil its initial function without any harm to human health. 
 
 The new labelling will not cover: 
- products not at risk of deterioration; 
- products which do not open (such as products in sealed packaging, or sprays) 
- or products which are intended to be used only once. 
 
 

                                                 
1 Based on the document adopted on 19 April 2004 by the Cosmetic Products Working Party 04/ENTR/COS/28 
revised, entitled “Practical Implementation of Article 6(1)(c) of the Cosmetics Directive (76/768/EEC): labelling 
of product durability: period of time after opening”. 
2 Directive 2003/15/EC of the European Parliament and of the Council of 27 February 2003 amending Council 
Directive 76/768/EEC on the approximation of the laws of the Member States relating to cosmetic products, OJ 
L 66 of 11 March 2003, p. 26. 
3 Commission Directive 2003/80/EC of 5 September 2003 establishing a symbol indicating the durability of 
cosmetic products in Annex VIIIa to Council Directive 76/768/EEC, OJ L 224 of 6 September 2003, p. 27. 


