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INTERPRETATION OF THE RELATION BETWEEN THE REVISED DIRECTIVE 93/42/EEC 

CONCERNING MEDICAL DEVICES AND DIRECTIVE 89/686/EEC ON 

PERSONAL PROTECTIVE EQUIPMENT 

Background 

(1) Some products may be intended to be used both as a personal protective equipment and 
as a medical device. These products thus pursue a double purpose. For example, gloves 
with a medical purpose in the patient environment are medical devices (e.g. examination 
gloves2), but as they may also be designed to provide protection to the user, they can fall 
into the definition of personal protective equipment. Masks used by surgeons during 
operation may also be designed as a filtering respiratory device to protect the user against 
body liquids or other infective agents. Sunglasses or other protective glasses/goggles or 
visors with correction are another frequent example of devices with a double purpose. 

(2) According to the original Article 1(6) of Directive 93/42/EEC (MD Directive), prior to 
amendment by Directive 2007/47/EC, the MD Directive did not apply to personal 
protective equipment covered by Directive 89/686/EEC (PPE Directive)3. The principal 
intended purpose of the product was decisive for deciding whether either the PPE 
Directive or the MD Directive was applicable. 

                                                      
1 This interpretative document is not legally binding. The ultimate interpretation of Community law lies with 
the European Court of Justice. 

2 NB: Examination gloves may be coated with a medicinal substance (e.g. polyhexamethylene 
biguanide PHMB); in such a case, they would be considered as a medical device in terms of Article 1(4) of 
Directive 93/42/EEC and be subject to a consultation of a pharmaceuticals authority in accordance with 
point 7.4 of Annex I of Directive 93/42/EEC (see Manual on Borderline and Classification in the Community 
Regulatory Framework for Medical Devices, version 1.3 (2.12.2008) chapter 7.3). 

3 See http://ec.europa.eu/enterprise/mechan_equipment/ppe/index.htm for more information regarding PPE. 
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3)  This legal situation was considered unsatisfactory for those products which aimed at 
pursuing the purposes of both the PPE Directive and the MD Directive. Article 1(6) of 
the MD Directive was therefore revised4. 

Revision of Article 1(6) MD Directive 

(4) In the light of the discussions during the negotiations of the proposed revision, it became 
apparent that, where the manufacturer wants to market a product as a medical device and 
also as a personal protective equipment, the essential requirements of both Directives 
need to be applicable. 

(5) The amended Article 1(6) MD Directive now reads: 

"Where a device is intended by the manufacturer to be used in accordance with both the 
provisions on personal protective equipment in Council Directive 89/686/EEC and this 
Directive, the relevant basic health and safety requirements of Directive 89/686/EEC 
shall also be fulfilled." (Article 2(1)f of Directive 2007/47/EC). 

(6) This revised provision clarifies that products for which a manufacturer claims a double 
purpose (MD and PPE) are covered by the MD Directive and must comply with the legal 
requirements of this directive. In addition they must meet the relevant basic health and 
safety requirements (BHSR) of the PPE Directive. On the other hand, the provision lacks 
clarity as regards the control that the relevant BHSR of the PPE Directive are satisfied. 

Compliance with the relevant essential requirements 

(7) It is clear from Article 1(6) MD Directive that products which, according to the intention 
of its manufacturer, are to be used as a medical device and as a PPE at the same time 
must fulfill the relevant essential requirements of both directives. 

(8) The amendment specifically uses the term 'relevant' since only certain requirements of 
the PPE Directive are applicable while others are not. The general requirements of 
Annex II of the PPE Directive are applicable to all PPE. For example, information details 
which are specific to PPE may need to be supplied by the manufacturer in accordance 
with the requirement 1.4 of Annex II of the PPE Directive. As regards additional 
requirements applicable to either specific classes or types of products or particular risks, 
the requirement 3.9.1 regarding non-ionizing radiation must be observed for sunglasses 
with corrective lenses. When a mask or other equipment shall protect the user against the 
transmission of infections, the essential requirement 3.10 regarding protection against 
dangerous substances and infective agents may need to be fulfilled. 

(9) The above are only examples and do not provide an exhaustive list of the applicable 
"relevant" basic health and safety requirements of the PPE Directive. The manufacturer 
must decide on a case-by-case basis which requirements are applicable to his product 
taking into account its specific intended purpose. 

Verification of the compliance with the relevant essential requirements 

(10) The application of the "relevant" basic health and safety requirements of the PPE 
Directive leads to the question how and by whom their fulfillment is verified. As spelt 
out in chapter 2.2.1 of the Guide to the Implementation of Directives Based on New 

2  . 

                                                      
4 The proposal of the Commission COM(2005)681 suggested the deletion of the exclusion clause of 
Art. 1(6) MD Directive 
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Approach and Global Approach ("Blue Guide")5, in case of simultaneous application of 
two or more directives the product has to undergo the conformity assessment procedures 
according to all applicable directives, unless otherwise provided for. 

(11) In the absence of a provision to the contrary, devices with a double purpose must 
undergo the conformity assessment procedures according to the MD Directive and, in 
respect to the relevant BHSR of the PPE Directive, also the corresponding conformity 
assessment procedure required by that directive. Contrary to provisions in other 
directives (e.g. Directive 2006/42/EC6) the MD Directive does not declare its conformity 
assessment procedure as solely applicable for devices with a dual purpose. This result is 
in line with the overall objective pursued by Directive 2007/47/EC which is to increase 
the level of safety of medical devices. It would be contrary to this objective if in some 
cases a device, when placed on the market only as PPE would be subject to an 
assessment by a Notified Body, but would be subject to self-certification when it is also 
to be used as a medical device. 

(12) In addition, the reference in Article 1(6) MD Directive is made within the provision on 
the scope and not within the provision concerning the essential requirements as for 
example the reference to Annex I of Directive 2006/42/EC on machinery in the new sub-
paragraph 2 of Article 3 of the MD Directive which (for devices which are also 
machinery) incorporates into the MD Directive the essential health and safety 
requirements of the Machinery Directive to the extend to which those are more specific 
than the essential requirements of the MD Directive7. 

(13) Moreover, Article 1(4) of the PPE Directive does not exclude the application of other 
provisions of the PPE Directive. In fact, Article 1(4) PPE Directive makes provision for 
the inapplicability of this directive only when another directive is designed to achieve the 
same objectives as the PPE Directive with regard to placing on the market, free 
movement of goods and safety. Although the objectives of both directives (like most of 
the 'New Approach' directives) are similar in terms of placing on the market, free 
movement and safety protection, they are not totally the same. The aim of the MD 
Directive is that the device does not compromise the clinical condition and safety of the 
patient, the safety and health of the user and of other persons. The PPE aims at the 
protection of the safety and health of the users against external risks. 

CE marking 

(14) Even though a device with the double purpose as medical device and PPE needs to 
comply with the requirements of both directives, the manufacturer shall affix only one 
CE marking. This corresponds to Article 4(5) of the MD Directive which states that 
"[w]here the devices are subject to other Directives concerning other aspects and which 
also provide for the affixing of the CE marking, the latter shall indicate that the devices 
also fulfil he provisions of the other Directives."8 

                                                      
5 http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/legislation/guide/index.htm 

6 Section 1.5.1 of Annex I of Directive 2006/42/EC on machinery states: "The safety objectives set out in 
Directive 73/23/EEC shall apply to machinery. However, the obligations concerning conformity 
assessment and the placing on the market and/or putting into service of machinery with regard to 
electrical hazards are governed solely by this Directive." During the discussions in Council, a similar 
provision was suggested for Article 1(6) MD Directive (see Council document DS 132/1/06 Rev 1 of 14 
April 2006), but it was not kept during further negotiations. 

 
7 See Interpretative Document regarding the relation between the revised Directives 90/385/EEC and 
93/42/EEC concerning (active implantable) medical devices and Directive 2006/42/EC on machinery. 

8 Article 5(6)(a) of the PPE Directive contains a similar provision. 
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Article 13(1) PPE Directive requires that the identification number of the Notified Body 
accompanies the CE marking when the Notified Body was involved in the production 
control phase for "complex design" PPE. For medical devices this is required when the 
Notified Body was involved in one of the conformity assessment procedures set out in 
Annexes II, IV, V or VI of the MD Directive (see Article 17 MD Directive). If for a 
given product the intervention of a Notified Body is required to check compliance with, 
on the one hand, the relevant BHSR of the PPE Directive and, on the other hand, with 
the essential requirements of the MD Directive, the identification numbers of two 
Notified Bodies may need to be indicated specifying under which directive the 
assessment was carried out9. 

Illustration 

(15) For corrective spectacle lenses which, according to the manufacturer's intention, also 
shall protect the wearer against sunlight, the manufacturer of the uncut finished lenses 
can declare compliance with the essential requirements of both directives since a product 
which protects against sunlight is a "simple design" PPE in terms of Article 8(3) of the 
PPE Directive and corrective lenses are class I medical devices. 

(16) A respiratory mask for healthcare professionals for which the manufacturer claims that it 
protects the user against mortal danger or serious and irreversible harm to health 
("complex design" PPE) would be subject to one of the conformity assessment 
procedures set out in Article 11 of the PPE Directive which requires the involvement of a 
Notified Body designated under the PPE Directive while as a medical device it would 
fall in class I. 

Final remarks 

(17) In order to further clarify the legal situation, the Commission's services will propose that 
Article 1(6) MD Directive is amended accordingly in the context of the next revision of 
the MD Directive or the PPE Directive. 
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9 A Notified Body which is designated under both the PPE Directive and the MD Directive may carry out 
the assessment in accordance with both directives. In other cases, one Notified Body may subcontract 
the assessment of the conformity with the requirements of the directive for which it is not designated to 
another competent Notified Body. 
 
 


