Az Európai Bizottság konzultációt hirdetett a 470–790 MHz-es UHF-sáv jövőbeli használatára vonatkozó hosszú távú szakpolitikai stratégia kapcsán ajánlásokat megfogalmazó Lamy-jelentésről, hogy kialakíthassa álláspontját az ajánlások nyomán teendő intézkedésekkel kapcsolatban.

A magas szintű csoport elnöke, Pascal Lamy által készített jelentés azt taglalja, hogy a jövőben hogyan lenne érdemes felhasználni az UHF-sáv véges frekvenciáit.

Az UHF-sáv jövőbeli használatára vonatkozó hosszú távú stratégia kialakításánál a Bizottság az alábbiakat kívánja alapul venni:

a Lamy-jelentést;

a rádiófrekvencia-politikával foglalkozó csoport állásfoglalásait;

a tárgyban készült bizottsági tanulmányok következtetéseit; és

a konzultáció során kapott észrevételeket.

Az UHF műsorszórási sáv felhasználási módjában bekövetkező bárminemű változás kihat a műsorszórási és mobilszolgáltatások körére és minőségére. Magával vonhatja az egyes készülékek, például a televíziók további korszerűsítését is. Konkrét kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ezek a változások hogyan érintenék a polgárokat.

Kiknek a véleményét kéri ki a Bizottság?

Meg szeretnénk kérdezni

  • a mobil- és a műsorszórási ágazat (ezen belül a PMSE, azaz a műsorgyártás és különleges események alkalmazásai) képviselőit,
  • a kérdéses szakterületen tevékenykedő tudományos munkatársakat,
  • a polgárokat, a televíziós és/vagy vezeték nélküli széles sávú szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználókat, valamint a fogyasztói szövetségeket.

Őszintén reméljük, hogy a polgárok, a fogyasztók és szövetségeik kifejezésre juttatják majd véleményüket, hiszen bármilyen irányba fejlődik is az UHF-sáv használata, az befolyásolni fogja a műsorszórási és mobilszolgáltatások mennyiségét és minőségét, és kijelöli majd a készülékek (pl. tv) fejlesztésének irányát is.

A kérdőív egyik szakasza kifejezetten a polgároknak szól. A háttér-információkat tartalmazó rész bemutatja a kérdőívet és a témát, külön kitérve a polgárokat és a fogyasztókat érintő szempontokra.

Konzultációs időszak

A konzultáció 2015. január12-től 2015. április 12-ig bezárólag tart

A zárónap után beérkező észrevételeket már nem áll módunkban figyelembe venni.

Átláthatóság

A válaszadóknak meg kell jelölniük, hogy magánszemélyként vagy egy szervezet képviseletében nyilvánítanak-e véleményt. Ha ez utóbbiról van szó, szükség van annak ismertetésére is, hogy az adott szervezet kiket tömörít, és milyen módon gyűjtötte be a tagok véleményét, ha erre sor került.

Felkérjük egyúttal a szervezeteket, hogy regisztrálják magukat az átláthatósági nyilvántartásban.
A nyilvántartásban nem szereplő szervezetek észrevételeit és megjegyzéseit a regisztrált szervezetek hozzászólásaitól külön tesszük közzé.

A válaszadás módja

a kérdőív kitöltése az online webes felületen

vagy

a válaszokat tartalmazó Word, PDF vagy ODF dokumentum elküldése e-mail üzenetben a következő címre:

vagy

postai úton, a következő címre:

European Commission

DG Communication networks, content & technology

Unit B4, Spectrum

Bruxelles/Brussel 1049, Belgium

A válaszok és kiértékelésük

A beérkezett válaszok elemzését a konzultáció zárónapjától számítva 30 munkanapon belül közzétesszük ezen a weboldalon.

Kérjük, olvassa el az alábbi adatvédelmi nyilatkozatot arról, hogyan kezeljük személyes adatait és a konzultációra adott válaszait.

A személyes adatok védelme és az adatvédelmi nyilatkozat

A konzultációs folyamat

Ha magával a konzultációs folyamattal kapcsolatban lennének észrevételei, kérjük, írjon nekünk a CNECT-B4-EXT@ec.europa.eu e-mail címre.

 

Related documents