Ste mlad umetniki ali oblikovalec? Iščemo nov simbol za varnejše in zaupanja vredne spletne storitve. Pošljite svojo zamisel na natečaj „e-Mark U Trust“ in vaša stvaritev bo morda prikazana na zaupanja vrednih spletnih mestih po vsej Evropi, ne zamudite priložnosti!

Za kaj gre pri natečaju „e-Mark U Trust“?

Iščemo nov svež simbol, ki bo uporabnikom interneta povedal, ali lahko zaupajo spletni storitvi pri izvajanju elektronskih transakcij. Oblikovali boste simbol za kvalificirane elektronske skrbniške storitve.

Če ste mlad umetnik ali oblikovalec, sodelujte v natečaju „e-mark U Trust“ in nam pošljite svojo zamisel. Če vaš logotip zmaga, ga boste videli na številnih spletnih mestih ponudnikov kvalificiranih skrbniških storitev v vseh 28 državah EU, zmagovalec pa bo prejel 5 000 evrov!

Kaj so kvalificirane elektronske skrbniške storitve?

Če se zaradi študija preselite v tujino, boste morali ob prihodu v drugo državo EU opraviti več upravnih postopkov. Zahvaljujoč kvalificiranim elektronskim skrbniškim storitvam vam ne bo več treba osebno obiskati lokalnih upravnih organov ali pisarne univerze; na študijski program ali pri lokalnih organih se lahko prijavite kar prek spleta.

Morate podpisati dokument? BREZ SKRBI, to lahko storite z elektronskim podpisom. Morate dokument predložiti do določenega roka? BREZ SKRBI, elektronski časovni žig dokazuje, da je bil dokument predložen pravočasno. Potrebujete dokazilo o prejemu? BREZ SKRBI, storitev priporočene elektronske dostave to omogoča. Novi predpisi EU o elektronskih skrbniških storitvah zagotavljajo, da lahko vse te storitve uporabljate čezmejno. Prav tako pa razlikujejo med elektronskimi skrbniškimi storitvami povprečne ravni varnosti in visoke ravni varnosti, ki se imenujejo tudi „kvalificirane elektronske skrbniške storitve“.

Kaj iščemo?

Potrebujemo znak zaupanja (simbol ali logotip) za kvalificirane skrbniške storitve, ki se bo uporabljal na spletnih mestih ponudnikov kvalificiranih skrbniških storitev v vseh 28 državah EU.

Znak zaupanja bo preprost, izviren in domiseln, vzbujati mora občutek zaupanja in gotovosti.

Znak bo pomenil naslednje:

  • uporabniki interneta lahko svoje spletne transakcije opravijo varno, udobno in zanesljivo;
  •  uporabnikom bo zagotavljal, da so želene skrbniške storitve skladne s pravili EU in da izpolnjujejo posebne zahteve;
  • ponudniki elektronskih skrbniških storitev lahko svojim uporabnikom zagotovijo, da so storitve zakonite in predpisane kakovosti za celotno EU;
  • znak zaupanja zagotavlja, da so ponujene storitve kvalificirane in da izpolnjujejo pravila iz uredbe eIDAS.

Zakaj ta natečaj?

Leta 2016 bo po vsej Evropski uniji uveden nov znak zaupanja EU za ponudnike kvalificiranih skrbniških storitev. Ta znak zaupanja EU lahko prostovoljno uporabljajo tisti ponudniki kvalificiranih skrbniških storitev iz 28 držav članic EU, ki izpolnjujejo zahteve iz zakonodaje EU uredba eIDAS.

V kakšnih okoliščinah se bo uporabljal znak zaupanja?

Denimo, da nameravate podpisali pogodbo v vrednosti 50 000 evrov za nakup opreme za vaše podjetje. Dobavitelj ima sedež daleč od vašega doma, tako da želite pogodbo podpisati elektronsko in ne osebno.

Na spletu poiščete ponudnika skrbniških storitev za nakup certifikata za elektronski podpis. Kako se lahko prepričate, da so storitve ponudnika, ki ste ga izbrali, zanesljive? Ker je vaša pogodba vredna veliko denarja, se želite prepričati, da storitev, ki jo nameravate kupiti, zagotavlja visoko stopnjo varnosti in je pravno priznana v EU.

Poiščete spletno mesto, ki uporablja znak zaupanja EU, in lahko ste prepričani, da bo vaš elektronski podpis varen.

Kdo lahko sodeluje?

Vsi študentje oblikovanja ali umetnosti iz EU lahko za natečaj „e-Mark U Trust“ predlagajo svoje najbolj inovativne zamisli. Udeleženci morajo biti vpisani na akademijo, univerzo ali visoko šolo v eni od 28 držav članic EU. Predlogi morajo biti predloženi do 15. septembra 2014. Preden se prijavite, preberite pravila natečaja in specifikacije, da ugotovite, ali lahko sodelujete.

Pošljite svojo zamisel!

Svoj idejni predlog lahko predložite na tem spletnem mestu od 3. Julij do 15. septembra 2014 (za več informacij glejte razdelek Pošljite svojo zamisel).

Zakaj sodelovati? Prikaz vašega predloga na številnih spletnih mestih je samo en velik razlog za sodelovanje v natečaju za znak zaupanja EU. Vaš logotip bo tudi pripomogel k vzpostavitvi zaupanja v internet in spletne storitve.

Poleg tega je lahko zmaga na natečaju „e-Mark U Trust“ prelomnica v vašem poklicnem razvoju oblikovalca.

Nagrada: zmagovalec bo prejel 5 000 evrov v gotovini. Kaj pa drugouvrščeni? Ta bo prejel 3 500 evrov. In tretjeuvrščeni? Ta bo še vedno prejel 1 500 evrov.

Zmagovalec ter drugo- in tretjeuvrščeni bodo tudi povabljeni na uradno podelitev nagrad natečaja, ki bo poleti 2015 potekala v Bruslju.