Ben je een jonge kunstenaar of designer? We zijn op zoek naar een nieuw symbool voor veilige en betrouwbare onlinediensten. Doe mee aan de wedstrijd “e-Mark U Trust” en stuur je idee op. Jouw creatie kan op betrouwbare websites in heel Europa staan, dus grijp je kans!

Wat is de wedstrijd "e-Mark U Trust"?

We zijn op zoek naar een splinternieuw symbool dat internetgebruikers laat zien of ze een dienst op internet kunnen vertrouwen als ze een elektronische transactie willen doen. Jij ontwerpt het symbool voor gekwalificeerde elektronische vertrouwensdiensten.

Als je een jonge kunstenaar of designer bent, kun je meedoen aan onze wedstrijd "e-Mark U Trust" en je ontwerp opsturen. Als jouw ontwerp wint, wordt het in alle 28 EU-landen op talrijke websites van aanbieders van gekwalificeerde vertrouwensdiensten gezet en krijg je 5 000 euro!

Wat zijn gekwalificeerde elektronische vertrouwensdiensten?

Stel dat je in een ander EU-land gaat studeren. Je moet daar dan een aantal administratieve zaken regelen. Dankzij gekwalificeerde elektronische vertrouwensdiensten hoef je niet naar de kantoren van de plaatselijke overheid of de universiteit: je kunt je online inschrijven voor een college of bij de gemeente.

Moet je een document tekenen? Geen probleem, dat kan met een elektronische handtekening. Moet je een document uiterlijk op een bepaalde datum inleveren? Geen probleem, met een elektronische tijdstempel kun je bewijzen dat je het op tijd hebt ingeleverd. Heb je een ontvangstbewijs nodig? Geen probleem, daarvoor kun je elektronisch aangetekende bezorging gebruiken. Dankzij een nieuwe EU-wet over "elektronische vertrouwensdiensten" kun je al deze diensten overal in de EU gebruiken. In deze wet wordt een onderscheid gemaakt tussen elektronische vertrouwensdiensten met een gemiddeld en een hoog beveiligingsniveau; die laatste zijn zogenaamde "gekwalificeerde elektronische vertrouwensdiensten".

Waar zijn we naar op zoek?

We hebben een betrouwbaarheidskeurmerk (een symbool of logo) voor gekwalificeerde vertrouwensdiensten nodig dat in alle 28 EU-landen wordt gebruikt op websites van aanbieders van die diensten.

Het betrouwbaarheidskeurmerk moet eenvoudig, origineel en slim zijn, en een betrouwbare en geruststellende indruk achterlaten.

Het moet het volgende uitstralen:

  • internetgebruikers kunnen op een goed beveiligde en gemakkelijke manier onlinetransacties doen;
  •  de gebruikers kunnen gerust zijn dat de vertrouwensdiensten aan de EU-regels en aan specifieke eisen voldoen;
  • aanbieders van elektronische vertrouwensdiensten kunnen de consumenten geruststellen dat hun diensten legitiem zijn en dat de kwaliteit ervan in de hele EU gereguleerd is;
  • het betrouwbaarheidskeurmerk waarborgt dat de diensten die worden aangeboden gekwalificeerd zijn en voldoen aan de regels van de eIDAS-verordening.

Waarom deze wedstrijd?

In 2016 wordt er in de hele EU een nieuw betrouwbaarheidskeurmerk voor aanbieders van gekwalificeerde vertrouwensdiensten ingevoerd. Dit EU-betrouwbaarheidskeurmerk kan op vrijwillige basis worden gebruikt door aanbieders van gekwalificeerde vertrouwensdiensten die zijn gevestigd in de 28 EU-lidstaten en die voldoen aan de vereisten van de eIDAS-verordening.

Wanneer wordt het betrouwbaarheidskeurmerk gebruikt?

Stel dat een ondernemer op het punt staat om een contract van 50 000 euro te tekenen om apparatuur voor zijn bedrijf te kopen. De leverancier is ver weg, dus wil de ondernemer het contract liever elektronisch en niet bij de leverancier ondertekenen.

Hij zoekt op internet naar een aanbieder van vertrouwensdiensten om een certificaat voor elektronische handtekeningen te kopen. Hoe kun hij zeker weten dat de aanbieder die hij heeft gekozen betrouwbare diensten levert? Het gaat om veel geld en hij wil zeker weten dat de dienst die hij wil kopen echt veilig is en in de EU wettig wordt erkend.

Hij vindt een website met het EU-betrouwbaarheidskeurmerk en kan erop vertrouwen dat zijn elektronische handtekening veilig is.

Wie kan er meedoen?

Alle kunst- en designstudenten in de EU kunnen hun innovatieve ontwerp insturen en meedoen aan de wedstrijd "e-Mark U Trust". Om deel te mogen nemen, moet je zijn ingeschreven aan een kunstacademie, universiteit of hogeschool in een van de 28 EU-lidstaten. Je inzending moet uiterlijk op 15 september 2014 zijn ingeleverd. Lees voordat je je opgeeft eerst het wedstrijdreglement en de specificaties om te weten of je mee kunt doen.

Stuur je idee in

Je kunt je ontwerp van 3 juli tot en met 15 september 2014 via deze website insturen (ga voor meer informatie naar Jouw design insturen).

Waarom meedoen? Je eigen werk op een groot aantal websites hebben staan, is een hele goede reden om mee te doen aan deze wedstrijd voor het EU-betrouwbaarheidskeurmerk, maar het is niet de enige:  door jouw ontwerp krijgen mensen meer vertrouwen in internet en onlinediensten.

Als je de wedstrijd "e-Mark U Trust" wint, kan dat bovendien een grote stap in je ontwikkeling als designer betekenen.

De prijs: de winnaar krijgt 5 000 euro. Word je tweede? Dan levert dat 3 500 euro op. Word je derde? Dan krijg je toch nog 1 500 euro.

Bovendien mogen de nummers een, twee en drie naar de officiële prijsuitreiking die in de zomer van 2015 in Brussel plaatsvindt.