
 

 

 

 

 

Q&A list 

Invitation to tender ENER/E1/2013-43-1 

Last update: 04/09/2013 

Question 1: 

We are in the process of assembling a competent team meeting all requirements 

of the contract notice. In section 3.2.3) therein it is stated that “The tenderer 

must prove experience of working in 3 languages (English, French, German) 

with at least 3 projects delivered in the last 3 years showing the necessary 

language coverage”. As we are not fully aware of the nature of the proof that is 

required to demonstrate this language proficiency we would kindly ask you to 

inform if it is required to give evidence of reference projects in each of the three 

languages or should there be reference projects that have been conducted in any 

one of those languages. 

Thank you very much in advance for your clarification on the matter. 

 

Answer 

The tenderer needs to prove is capability to work in a multilingual environment. 

This requires sufficient collective knowledge of the team proposed by the 

tenderer of ALL 3 working languages of DG ENERGY (English, French and 

German). For this reason we have asked to give references to at least 3 projects 

which have been conducted in each of those 3 languages. This means the 

minimum requirement is a reference to one independent project in each 

language. 

These references are considered sufficient proof, given, that the main features, 

enabling to identify the project have been described by the tenderer. 

Multilingual project references are of course accepted but do not reduce the 

requirement for the total number of project references, which is three. For 

example, a French/English project counts as one project reference. 

 

Question 2: 

Is the registering of our company in the list of potential tenderers required?   

 

Answer:  

For this call for tenders no register for potential tenderers exist. We recommend 

you to follow the instructions in the invitation to tender. 

 

All the information (including a list of Frequently Asked Questions) is available 

on the website http://ec.europa.eu/dgs/energy/tenders/index_en.htm. 



 

Question 3:   

To the best of our understanding the electronic version downloaded is 

considered to be the only official one and no paper version and/or additional 

CD-ROM is dispatched for this call.  

 

Answer:  

Your understanding is correct.   

 

  

Question 4:  

Please inform us for any additional material/documentation may be available. 

 

Answer: 

 

Annexes 1-3 of the Tender Specifications are now available in our website in 

word format as well.    

 

 


