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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
INVITATION TO TENDER NO. ENER C3/2012-440 

Technical assistance for standardisation work under the ecodesign and energy labelling 
of energy-related products directives (Directives 2009/125/EC and 2010/30/EU) 

 
Contract notice:  OJEU 2012/S 88-143625 of 8/05/2012 

Last update: 30/05/2012 
 

 
In order to be as transparent as possible, the questions and replies will subsequently be 
assembled and published via this FAQ document. 
 
Question 1: List of Items, Schedule of Requirements, Scope of Work, Terms of 

Reference, Bill of Materials required.  
 
Answer 1: This information is included in tender specification attached to the invitation to 
tender. The access to all tender documents has been provided on the website 
http://ec.europa.eu/dgs/energy/tenders/index_en.htm as mentioned in Contract notice: JO S 
88-143625.  
  
Question 2: Soft Copy of the Tender Document through email. 
 
Answer 2: In accordance with Article 141(1) and (4) of the Implementing rules to the 
Financial Regulation, the Commission shall not sent the tender documents in paper form if 
unrestricted and full direct access by electronic means to the entire call for tenders and any 
additional documents has been provided. Having complied with this requirement, the 
Commission does not intend to distribute individually tender documents. 
 
Question 3: Names of countries that will be eligible to participate in this tender.  
 
Answer 3: Participation in the present call for tender is in principle open to all natural and 
legal persons coming within the scope of the EU Treaties and to all natural and legal persons 
in a third country which has with the EU an appropriate international agreement in the field of 
public procurement. 
 
Question 4: Information about the Tendering Procedure and Guidelines   
 
Answer 4: You can find official information about the tender procedures and Guidelines on 
the following website http://ec.europa.eu/contracts_grants/index_en.htm. Specific information 
regarding this particular tender can be found in the tender specifications. 
 
Question 5: Estimated Budget for this Purchase  
 
Answer 5: The estimated budget for this tender is not provided. Nevertheless, the estimated 
amount of work involved to carry out this contract is indicated under point I.6. of the tender 
specifications. 
 
 
Question 6: Any Extension of Bidding Deadline? 

http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:130832-2011:TEXT:EN:HTML
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:130832-2011:TEXT:EN:HTML
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:130832-2011:TEXT:EN:HTML
http://ec.europa.eu/contracts_grants/index_en.htm
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Answer 6: The bidding deadline is indicated in the invitation to tender and in the contract 
notice. In case of extension of the bidding deadline a corrigendum to the invitation to tender is 
on the website http://ec.europa.eu/dgs/energy/tenders/index_en.htm. 
 
Question 7: Any Addendum or Pre Bid meeting Minutes? 
 
Answer 7: There is no addendum or pre bid meeting minutes for this call for tender.  All 
questions/requests for additional information concerning the tender have to be addressed to 
the contact point specified under I.1) of the contract notice. 
 
Question 8: Is there anything to say in advance on the weight of the three topics in the 
overall work: the interaction between Ecodesign and EPBD, in Ecodesign standards that 
have nothing to do with the EPBD, and EPBD-related standards alone? 
 
Answer 8: It is very difficult to give reliable estimates on the weight of these three topics in 
the overall work, but Ecodesign related standards might be predominant. 
 
Question 9: In task 1 it is mentioned that the contractor should keep independent from 
the standardization process. On the other hand, the contractor should have successfully 
completed at least three assignments in the field of standardization in the past 5 years. 
These two statements seem to not go together very well for one organization. We thought 
that the solution to this could be to have (an) organizations deeply involved in the 
standardization processes on board as well as an organization with deep knowledge on 
the policy processes (EPBD, Ecodesign), but less deep knowledge on the standards. 
Could you comment on whether this would be a combination of organizations in a 
consortium that the Commission is looking for? 
 
Answer 9: Several service providers can be involved in the bid. In that case as indicated in 
point IV.2. of the Tender specifications, each of them must have and show that they have the 
professional and technical capacity to perform the tasks assigned to them.  
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