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Question 1 
"Recently, several people contacted me about the new AND the current framework 
contract for impact assessments and evaluations  
('ex ante', intermediate and 'ex post') in the field of energy. As the director for the 
ECORYS consortium of the current framework contract I was not informed by DG 
ENER that the current framework contract will not be renewed by the end of the 
year?  
Could you inform me about the status of the current framework contract and if it will 
not be renewed, what is the reason for it? " 
Answer 1   
"The current Framework Contract for Impact Assessments and evaluations 
TREN/A2/143-2007 is automatically renewed according to art. 2 of the amendment 
n°1 and it has been renewed till beginning of 2011.  
Further to the setting up of the new Commission in February 2010 and the split of the 
Directorate General for Transport and Energy (DG TREN) into 2 separated 
Directorates General, Energy DG and Mobility and Transport DG, the Commission 
has decided to launch 2 separate new framework contracts: one in the field of 
Transport and one in the field of Energy in order to replace the previous common one 
as it expires beginning of 2011. 
However, the two framework contracts, the current one TREN/A2/143-2007 and the 
new one N° ENER/A2/360 - 2010, are independent of each other. 
 
Once the new framework contract (ENER/A2/360 - 2010) enters into force the 
Commission may decide to only use the new framework contract and not to renew 
anymore the current one." 



Question 2 a 
In the call for tenders no. ENER/A2/360-2010 entitled “A Framework Contract for 
Impact Assessments and Evaluations (ex-ante, intermediate and ex-post)” it is stated 
in sections III.2.2 (page 13) and IV.2.2 (page 19) of the specifications that “a 
certificate of satisfactory execution of works carried out in the past is required. 
 
Could you please inform us whether for project references related to EU institutions, 
providing the name of the head of the unit (or policy officer) would be acceptable? 
 
Otherwise, could you indicate how to obtain such certificates from the Commission, 
for example for DG ENER, whether we need to contact the administrative and 
contract departments or policy officers for individual projects? 
Answer 2 a 
1 - For all experience listed in the bid there is the obligation to provide a certificate of 
satisfactory execution of works whoever was the client  
(so even for studies committed by DG MOVE OR DG ENER).  

2 - Such a certificate shall be provided for all the references/projects that the tenderer 
intends to present in the proposal, otherwise they will not be taken into account in the 
experience. So the list of past experience, without the corresponding certificate of 
good performance is not considered a valid evidence of the required experience. 

3 - The head of Unit responsible for the evaluation may decide or not to deliver the 
document after acceptance of the final Report 

4 - In the absence of the certificate a copy of a contract and invoices can replace it. 

5 - Such a certificate is not required for subcontractor. 

Question 2b 
 
In reference to question 2, does it mean that only the Company who is the leader of 
the Consortium for the present call for tenders has to provide certificates? 
 
Further, for past projects, do you need certificates when the Company was leader or 
also Subcontractor?  
 
What about ongoing projects? What evidence is required? 
 
Answer 2b 
Please note the following: 
 
1. You have to provide certificates only if you are the leader of the project. 
2. You do not have to provide certificates for past projects in which you participated 
    as subcontractor. 
3. Usually, certificates of satisfactory execution are provided for completed works. 
    If you can obtain certificates for on-going contracts you are free to submit them as 
    well indicating that the project is still ongoing.  
 



 
Question 2c 
In reference to question 2, does it mean that only the Company who is the leader of 
the Consortium for the present call for tenders has to provide certificates? 
 

 
Answer 2c 
Our answer is YES 
 
  

 
Question 2d 
You have to provide certificates only if you are the leader of the project. => referring 
to the question, do I understand correctly that actually, "leader of the tender" ? 

 
Answer 2d 
Our answer is YES 
 

 
Question 3 
Subcontractors that are legal persons must produce a document containing a list of 
the professional qualifications of its staff.  
 
a) Could you please specify what do you mean with "list of the professional 
    qualifications"?   
 
b) Is the "list of the professional qualifications" referred to all subcontractors’ staff or 
     only to the staff they propose for the tender?  
  
 Answer 3 
a)  The list of the qualifications to be provided refers to Education (relevant diplomas) 
relevant experience in the sector at national and international level, relevant 
publications, specific technical skills...etc.    
 
b) The tenderer (leader of the project) has to declare what are the professional 
qualifications of each member of the team who will have a role in the performance of 
the tasks referred to in the tender. The professional qualification of the staff that is 
subcontracted for the project must be included. 
 
 



Questions 4.1, .2, .3 and Answers 4.1, .2, .3 
1. Is it necessary to state the name of subcontractors with whom you 

collaborate?   The answer is YES 

2. Is it necessary to state them in the initial offer for the framework contract 
with all the relevant information?  The answer is YES 

3. Is it possible to offer as a consortium of tenderers? The answer is 
YES. Your attention is also drawn to the point II.5 of the specifications and 
Article II.13 of the draft contract." 

Question 5 
One question concerning § IV.3 of the Tender Specifications. 
According to section a.1,  tenderers must prove by three examples that they have a 
suitable approach and adequate knowledge to manage any kind of analysis required 
under this Framework Contract. Can these examples refer to concrete projects 
carried out? 
  
Answer 5 
Yes, one way to prove that you have a suitable approach and adequate knowledge to 
manage analysis as required under the present Framework Contract can be the 
presentation of past projects which were considered successful in terms of results. 
We also draw your attention to some guidelines for carrying out evaluations; they are 
available (as mentioned on page 3 of the Tender Specifications) on the following 
website: 
http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/evaluation/docs/eval_activities_en.pdf  
 
 
Question 6a 
Clarification question on the tender specifications: 
The specifications request "a certificate of satisfactory execution of works carried out 
in the past".  
Is it possible to meet this requirement by asking a few of our clients to sign a 
statement saying we have executed the study to a satisfactory standard?  
Would this be acceptable? 
 
 
Answer 6a 
As far as the "certificate of satisfactory execution of works carried out in the past" is 
concerned, please note the following: 
This requirement in the Task Specifications means indeed the signed statement from 
your clients saying that you have executed the study to a satisfactory standard. So 
such a statement is acceptable. However, this statement or an alternative proof shall 
be provided for all works listed in the bid as described in the reply no. 2 of this FAQ 
document.  
  
 

http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/evaluation/docs/eval_activities_en.pdf


 
Question 6 b 
 Can an email from the various clients confirming that we carried out the works 
satisfactorily would be sufficient or do you require a hand-signed statement? 
  
Answer 6 b 
No, an email is not sufficient, but a hand-signed statement is required. 
 
Question 7 

Questions which refer to the respective replies related to calls Move/A3/350-2010 
and ENER/A2/ENER/360/2010.  

1. As the replies published on each web site and that relate to similar types of 
questions are not exactly similar, can we assumes that the replies formulated for the 
MOVE call are also valid for the ENER call and vice-versa? For example: your 
answer 2b, 3 on ENER regarding on-going contract.  

2. For these on-going contracts, when a completion certificate cannot be obtained 
yet, can it acceptably be replaced by the copy of the contract and the (advance 
payment) invoice?  

Answer 7 
As the 2 calls for tenders are separate, the related frequently asked questions are to 
be separated as well. 

1. However, the applicable rules concerning the tender procedure are the same for 
both calls for tenders, therefore, as far as the procedure is concerned, what is valid 
for MOVE is in principle valid for ENER, too. 

2. For ongoing contracts, the copy of the contract and the advance payment invoice 
are accepted.  

 
Question 8 
Regarding the unit rates of pay, the rates would vary slightly for different experts 
according to their experience and qualifications.   
 
Therefore, in the form should we indicate the rate of pay as an average? 
 
 
Answer 8 
Our answer is yes; your proposal is acceptable. 
Related to this subject, we also would like to draw your attention to the following 
paragraph of the tender specifications: 
"Tenderers shall specify one single price per person-day whatever the type of service 
and qualification is requested. The price per person-day shall be valid for any 
services 



offered under a Specific Contract. This price must be a flat rate and include all 
administrative costs, with the exception of travel expenses which will be reimbursed, 
where appropriate, in accordance with the special provisions of Annex IV of the 
Framework Contract". 
Therefore,It is at your discretion how you determine this single price per person-day.  
 


