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Questions Answers

1

Question sur la liste générale des prix, point 5.2 :La création et installation de la signalétique 
correspond-il à la conception graphique, la production et l’installation de la signalétique ? Ou 
bien ce poste correspond-il uniquement à la production et l’installation de la signalétique, 
alors que la conception graphique est prévu sur base du poste 3.1.

Ce poste correspond à la production et l'installation uniquement. La conception 
graphique dépend bien du poste3.1.

2

Question sur les principaux services et prestations à fournir par le contractant :Alors que 
cette liste inclut les tâches de conception, réalisation et fournitures de stands fixes ou 
portables, la fourniture d’équipement complétant l’équipement standard d’un stand fixe, ainsi 
que la fourniture de présentoirs destinés aux publications, etc., aucun poste du bordereau de 
prix ne permet de déposer des prix relatifs aux prestations de fourniture de stands, leur 
équipement standard, etc. Attendez-vous des soumissionnaires qu’ils ajoutent toutes les 
lignes complémentaires relatives à la prestation de fourniture de stands d’exposition dans le 
cadre de ce marché ?

Chaque stand sera différent en fonction de l'évènement. Ils feront l'objet d'une 
demande spécifique en arge de l'évènement organisé. 

3

Specifications, Scenario 1 – Seminar – Directors of Communication – Budapest, page 42. :
Could you please clarify whether a list of potential participants and speakers will be provided
to the Contractor for all or some of the events to be organised OR will the Contractor
exclusively identify the markets and identify and compile the lists of potential participants and
speakers?

The list of participants and speakers will be provided by EC unless for one 
speaker (expernal expert) as explained in the point "other services"

4

Specifications, Chapter 2.2 Evidence of the technical and professional capacity of the service
provider(s), Technical Capabilities, page 23 : Could you please clarify whether it is sufficient
that the contractor presents his experience in renting appropriate conference centres that are
fully equipped or should the contractor explicitly have an established infrastructure of
catering, translation decoration, translation services, audio-visual equipment, live web-
streaming?

The contractor should demonstrate his capability to organise events in any 
circumstances. 

5

Specifications, Chapter 4.1 Main services and tasks to be performed by the contractor, page
5 – “Creating, hosting and management (including regular updates) of a website (or a sub-
site on the DG website) dedicated to the event including on-line registration, providing all
useful information relating to the event in one or more languages;” : Which other languages
should a website be translated into?

Any of the EU language and, depending of the needs (for example if the event 
is organise outside EU) in any other language,

6

Specifications, Chapter 4.1 Main services and tasks to be performed by the contractor, page
6 – “Recording and transcription of discussions in several languages;” : Could you please
clarify in which languages the transcription and recording of discussion should be? Idem answer 5
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7

Specifications, Chapter 4.1 Main services and tasks to be performed by the contractor,
Estimate of annual activities / Prize-giving ceremonies and related activities, page 7 –
“Several national ceremonies, with around 10 participants” : Could you please provide us with
an estimation of how many national ceremonies should be expected? We expect one or two per year but this is only an estimation.

8

Specifications, Chapter 2.2 Evidence of the technical and professional capacity of the service
provider(s), page 24 – “The list of the most important services shall be accompanied by
certificates of satisfactory execution, specifying whether they have been carried out in a
professional manner and have been fully completed;” : Could you please clarify what kind of
certificated of satisfactory execution should be provided? Letters from clients, final reports approvals, …

9

Specifications, Chapter 2.2 Evidence of the technical and professional capacity of the service
provider(s), page 24 – “In respect of supplier: samples, description and/or authentic
photographs and/or certificated drawn by official quality control institutes or agencies of
recognised competence attesting the conformity of the products with the specifications or
standards in force;” : Which are the certificates needed to be provided from official quality
control institutes or agencies of recognised competence attesting the conformity of the
products? Any national or EU authorities

10

Specifications, Chapter 3.1. Award criteria for the qualitative evaluation of the tender and
scenarios, II. Case Studies, A. Scenario 1 & 2, page 27 : According to the Specifications, the
Contracting Authority does not require a creativity proposal for Scenario 1 or Scenario 2.
Please confirm. Yes

11

Could you please clarify the role of ECFIN and the contractor in the identification of
speakers? Will the speakers be decided by ECIFN and the contractor will arrange for
logistical issues or will the contractor contact the potential speakers, compile abstracts and
provide the proposed agendas for all events in order to obtain the ECIFN's approval?

ECFIN will provide a list of speakers for which the contractor should arrange 
logistical issues. See specification request for each scenario,

12

Specifications, Chapter 3.1. Award criteria for the qualitative evaluation of the tender and
scenarios, II. Case Studies, A. Scenario 1 & 2, page 27 – “(3) Quality of the cost estimate” :
Could you please clarify how the Tenderer’s responses to the Scenarios 1 and 2 will be
evaluated against the criterion 3 Quality of the cost estimate? Could you please clarify
whether the Tenderer that proposes a lower price will receive more points than the Tenderer
that proposes a more expensive approach or will the Contracting Authority evaluate the
quality of the Tenderer’s cost estimation approach?

As you can see from the formula on chapter 3.2., the lower COMPLETE and 
QUALITATIVE offer will receive more points. The framework contract will be 
awarded to the tenders which are the most cost-effective. 
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13

Specifications, Chapter 3.1. Award criteria for the qualitative evaluation of the tender and
scenarios, II. Case Studies, B. Scenario 3, page 27 – “(3) Quality of the price list” : Could you
please clarify how the Tenderer’s response to Scenario 3 will be evaluated against the Award
Criterion 3? Will the Tenderer that proposes lower prices receive more points than the
Tenderer that proposes higher prices? See answer to question 12

14

Specifications, Chapter 3.1. Award criteria for the qualitative evaluation of the tender and
scenarios, I. General aspects relating to the organisation of work under the tender, Award
Criterion (4) Quality of the clearness and conciseness of the tender, page 26 – “Regarding
the format, it should be presented with an index, continuous page numbering and assembled
accurately.”

For clarity and legibility reasons, it is mandatory to follow a continuous page 
numbering. Nevertheless, the three examples are acceptables. 

Questions:
Could you please specify if it is mandatory for Tenderers to follow a continuous page
numbering in their offers?
Can you please indicate if all of the types of Tender page numbering presented below will be
accepted?
Example 1:1, 2, 3, 4, …, 3589 (i.e. the tender has a total of 3,589 pages)
Example 2:I-1,2,3,… 457 - II-1,2,3,…, 1875 - III-1,2,3,…,87, etc. (where I, II, III, etc.
stands for Section One, Section Two, Section Three, etc.)
Example 3:I-A-1,2,3,…54 - I-B-1,2,3,…,87 - I-C-1,2,3,…,280 etc. (In this example, Section
One is composed of three documents, namely document A (pages 1-54), document B (pages
1-87) and document C (pages 1-280).
Should document separators, index tags, dossier covers, cover letter, etc. also be included in
the continuous page numbering?

15 Page 46 - Pour le scénario 1 : devons-nous fournir des visuels ? Non, ils seront fournis par la CE, comme indiqué dans le scénario
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16 contrats les plus importants

17 on the other hand, is correct ? Yes

18 place in one single day, and include 800 participants in that single day ? Yes

19 take place the same day as the submission deadline ? 14th, 2011,

20 location and include the prices into the budget? scenario, we ask for a conference room. 

21 by a declaration on oath made by a judicial or administrative auth showing that

Page 24 – pouvez-vous nous expliquer la différence entre la partie 1 et la partie 2 du point (b)
– partie capacité technique : (b) une liste:

– des principaux services exécutés et fournitures livrées au cours des trois

dernières années, en indiquant leur montant, leur date et leur destinataire,

public ou privé;

– des services fournis au cours des cinq dernières années, indiquant leur

montant, leur date et leur lieu. La liste des services les plus importants est

accompagnée de certificats de bonne exécution précisant s’ils ont été effectués

dans les règles de l’art et menés régulièrement à bonne fin;
La première partie est composée d'une liste (tableau) simple ne reprenant que 
les informations demandées. La seconde partie sera plus exhaustive et 
reprendra en plus, le type de travail exécuté, des références, … pour les 

in relation to qualitative award criteria for the scenarios, it appears on page 27 of the 
invitation to tender, that quality will be specifically checked for scenario 3 (prize-giving 
ceremony), while in the description of the scenarios it seems that scenario 2 (Brussels 
Economic Forum) contains more creative elements to be prepared and delivered; can you 
confirm that the allocation of marks between scenario 1&2 on the one hand, and scenarion 3 

can you confirm that the Brussels Economic Forum, as described in scenario 2, will take 

on a very practical level, we read that the opening of tenders will take place on February 
7th, 2010. The year is obviously a typo, but do you mean that the opening of tenders will This is a mistake. The opening of tenders will take place on Monday February 

Scenario 2 – BEF 2011 – Brussels : The last Brussels Economic Forums took place in the 
Commission’s Charlemagne building. Are we supposed to provide the DG with an alternative 

It is true that the last editions of the BEF were organised in the Charlemagne 
Building, but this is not mentionned in the call for tender. On point 5 of the 

2.1 Exclusion Criteria page 20 : Can the certificate asked for in 3.3 Exclusion criteria Part A), 
which should provide evidence for the cases a), b) and e) mentioned before, be substituted 

as explained in the first bullet :  for point (a), (b) or (e): a recent extract from the 
judicial record or, failing that, an equivalent document recently issued by a 
judicial or administrative authority in the country of origin or provenance 
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22 the tenderers are expected to provide  under this requirement. by explaining what willl the firm put in place to meet this requirement

28 which supplies this requirement applies? See answer question 9

29 general price list does not have any participation in the calculation of the price. also to judge the god use of the general price list

30 countries? could be in the EU 27, in only 1 country in a non EU country, …

31 not only the tenderer’s costs for providing these (writing, creation and lay-out)? All the costs should be included

32 except for “proof of financial and economic capacity”. Please confirm. economic capacity as decribed in the document

33 force” see question 9

Technical and professional capacity of the service provider(s), page 24 of specifications:(d) 
... and a description of the firm's study and research facilities: please clarify what exactly 

Technical and professional capacity of the service provider(s), page 24 of specifications:(f) in 
respect of supplies: samples, description and/or authentic photographs and/or certificates 
drawn up by official quality control institutes or agencies of recognised competence attesting 
the conformity of the products with the specifications or standards in force;: Please clarify in 

Page 28: formula for the award... with P   the price of the offer (total of three scenarios): 
please clarify if the price consists only from the total of the three scenarios and that the 

P corresponds effectively only to the price of the 3 scenarios but the general 
price list will be taken into account for further contracts and scenarios are there 

Could you please clarify for the task "press clipping and edia coverage report if  the media 
coverage will be needed for all 27 EU countries for each event? Would there be other This will depend of the type of event, the countries covered by the event. It 

In Annex 1:Financial Proposal – Should costs from third parties be included? For example, 
should costs for the actual paper documents, posters, CD-ROM’s etcetera be included and 

Regarding Part 2, Point 8. “Joint tenders” (p.12): If we are submitting a joint tender in the 
form of subcontracting (as described in point 8.3), in which the subcontracting company will 
carry out less than 20 % of the work, we assume that the subcontractor should provide all 
details as requested under Part 2, point 12.1, EXCEPT for the bank identification form, and 

This is clearly explain in the call for tender : if the services of the subcontractor 
exceed 20% the subcontractor has to provide the same documents as the 
principal contractor. If the services of the subcoontractor represents less than 
20% he has to submit all the documents unless those relatives to financial and 

Regarding Part 3, 2.2. “Evidence of the technical and professional capacity of the service 
provider(s)” (p.24): “Evidence […] may be furnished on the basis of the following documents: 
(f) In respect of supplies: samples, descriptions and/or authentic photographs and/or 
certificates drawn up by official quality control institutes or agencies of recognised 
competence attesting the conformity of the products with the specifications or standards in 
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34 copies of final invoices, etc. Is this correct? Yes

35 years? This will be political decision

36 people  should the restaurant/social programme/transport be organised? scenarios will be our point de référence" for future contracts. 

37 other words, there are 54 participants + 7 speakers = 61 funded participants? Yes

38 travelling? account for the final price of the scenario.

39 Furthermore, how long should we assume a session to last? encured. 

Regarding Part 3, 2.2. “Evidence of the technical and professional capacity of the service 
provider(s)”, (p.24):“The list of the most important services shall be accompanied by 
certificates of satisfactory execution, specifying whether they have been carried out in a 
professional manner and have been fully completed;”Question: given that it may be difficult to
obtain written confirmation for projects completed up to five years ago, we assume that the 
following are also valid as proof of satisfactory execution: e-mails from client to contractor, 

 

Regarding Part 1, 4.1. “Estimate of annual activities” (p.7): “One conference per New 
Member State in the coming four years with 200 participants”. Question: How many new 
Member States are we to assume there will be over the next four years? Should we, for the 
purpose of this tender, assume that all candidate countries and potential candidates (Croatia, 
Iceland, Macedonia, Montenegro, Turkey, Albania, Bosnia, Serbia, Kosovo), may become 
new Member States – in other words, plan for nine conferences in total over the next 4 

 Regarding Part 3, Annex 1 “Financial proposal/Price list”, point 6.1, 6.2, 6.3:  For how many 
For point 6.1 : this is a flate rate amount. For the other points, this will depend 
on how many participants for each event. It is why we ask for €/hour and the 

Regarding Scenario 1, point 2 “Management Services”: Are the 7 speakers also funded? In 

Regarding Scenario 2, Point 2. “Management Services” (p.44): “Organisation of travel for 20 
speakers…. Origin of speakers: 10 from Europe (two from London and Paris…), 5 from the 
USA…, and 5 from Asia…" We know that one of the European speakers is coming from 
London, another from Paris; from which countries are the remaining 8 European speakers 

From other EU countries. In any case, the price of the travel itself, in respect 
with the rules, will be reimbursed on real costs and will not be taken into 

Regarding Annex 1, Price list, point 3.8 “Recording of the sessions” (page 37): We are 
required to give a price per recording, which we assume is the price we charge for the task of 
attending and recording a session. Yet you also specify the kind of equipment to be used. Do 
you require the price of that specific kind of equipment to be included in our price? we ask for a final deliverable product. The price must include every cost 


	question

