Repræsentationen i Danmark

Europadagen 2019

/denmark/file/foeselsdagistockthinkstockjpg_dafoeselsdag_istock_thinkstock.jpg

Hvorfor er det lige, at busserne kører med europaflaget den 9. maj? Jo, den 9. maj er Europadagen, hvor man fejrer dannelsen af den Europæiske Union. Datoen er valgt, da det var den dag tilbage i 1950, hvor den daværende franske udenrigsminister, Robert Schuman, fremlagde planen for, hvad der senere skulle blive til den Europæiske Union.

Dato: 
09/05/2019 (All day)

Vær med til at fejre Europadagen i Europa-Huset!

Den 9. maj er Europadag, årsdagen for starten på et historisk europæisk samarbejde, der siden skulle udvikle sig til det EU, vi kender i dag.
 
Tag en velfortjent pause i et travlt Europapolitisk forår, når Europa-Huset den 9. maj fra 10.00 til 16.00 inviterer til fødselsdagskage, EU-selfies, quiz, lykkehjul, ekspertoplæg, film og meget andet i anledning af EU's 62 år.
 
Vil du vide mere om EU-valget søndag den 26. maj?
Gør du dig tanker om Europas fremtid, og hvilken retning EU skal og bør bevæge sig i de kommende år?
Kunne du tænke dig at blive klogere på, hvad EU gør for dig – f.eks. for at bekæmpe plastik i naturen?
 
Kig forbi Europa-Huset i Gothersgade 115 i København og vær med til at gøre dagen festlig. Vi glæder os til at se dig!
 
Tilmelding er ikke nødvendig.

9. maj er Europadagen – årsdagen for Schuman-erklæringen:
 
For 69 år siden, den 9. maj 1950, tog Frankrigs daværende udenrigsminister, Robert Schuman, det første skridt mod grundlæggelsen af det vi i dag kender som Den Europæiske Union. Han læste en erklæring op for den internationale presse i Paris, hvori han opfordrede Frankrig, Tyskland og andre europæiske lande til at lægge deres kul- og stålproduktion sammen som ”et første, reelt grundlag for en europæisk føderation”. At han, blot fem år efter afslutningen på den mest forfærdelige konflikt i Europa, foreslog at overdrage ansvaret for kul- og stålindustrien – den selvsamme sektor, der havde muliggjort krigen – til en overstatslig europæisk institution, er bemærkelsesværdigt. De lande han henvendte sig til havde næsten tilintetgjort hinanden, og på daværende tidspunkt var det modigt at forestille sig, at genforsoning skulle kunne komme på tale.

Siden 1985 har den 9. maj været Europa-dag, som i medlemsstaterne markeres med offentlige arrangementer