Repræsentationen i Danmark

Europadagen 2018

/denmark/file/foeselsdagistockthinkstockjpg_dafoeselsdag_istock_thinkstock.jpg

Hvorfor er det lige, at busserne kører med europaflaget den 9. maj? Jo, den 9. maj er Europadagen, hvor man fejrer dannelsen af den Europæiske Union. Datoen er valgt, da det var den dag tilbage i 1950, hvor den daværende franske udenrigsminister, Robert Schuman, fremlagde planen for, hvad der senere skulle blive til den Europæiske Union.

Dato: 
09/05/2018 (All day)


EUROPA-KOMMISSIONEN INVITERER TIL DANMARKSPREMIERE PÅ FEM KORTFILM OM DET MODERNE EU

Der bliver ikke sparet på hverken de stærke historier eller æstetik i de fem kortfilm, som bliver lanceret i forbindelse med kampagnen EUandMe. Hver af filmene er lavet af nogle af de bedste europæiske filminstruktører fra Finland, Tyskland, Polen, Grækenland og Kroatien. Filmenes kunstneriske udtryk og fortællinger er blevet til på baggrund af kampagnes temaer, som alle danner grundlag for de unge europæeres liv.

Kortfilmene berører de svære og store følelser, man blandt andet kan opleve i forbindelse med at acceptere sin seksuelle orientering. De handler om gamle drømme om rejser, der pludselig kommer til live på den mest kreative måde, og om de eventyrlige oplevelser, mennesker pludselig kan få i naturen.

Vi glæder os til at se dig, når de fem inspirerende kortfilm bliver vist på Cinematekets store lærred.

Tilmelding - Klik her...

/denmark/file/invitation_daInvitation


Læs mere om hvad der ellers sker i Danmark på Europadagen - Klik her...


Europadagen 2018 – årsdagen for Schuman-erklæringen:
 
For 68 år siden, den 9. maj 1950, tog Frankrigs daværende udenrigsminister, Robert Schuman, det første skridt mod grundlæggelsen af det vi i dag kender som Den Europæiske Union. Han læste en erklæring op for den internationale presse i Paris, hvori han opfordrede Frankrig, Tyskland og andre europæiske lande til at lægge deres kul- og stålproduktion sammen som ”et første, reelt grundlag for en europæisk føderation”. At han, blot fem år efter afslutningen på den mest forfærdelige konflikt i Europa, foreslog at overdrage ansvaret for kul- og stålindustrien – den selvsamme sektor, der havde muliggjort krigen – til en overstatslig europæisk institution, er bemærkelsesværdigt. De lande han henvendte sig til havde næsten tilintetgjort hinanden, og på daværende tidspunkt var det modigt at forestille sig, at genforsoning skulle kunne komme på tale.

Siden 1985 har den 9. maj været Europa-dag, som i medlemsstaterne markeres med offentlige arrangementer