ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σχολεία

Στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας προσέγγισης των μαθητών και με απώτερο σκοπό να φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους πολίτες, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσφέρει ενημερωτικές διαλέξεις για ομάδες μαθητών Δημοτικών (5η και 6η τάξη), Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών (μέχρι 50 άτομα) καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι διαλέξεις διοργανώνονται σε συνεργασία με το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρου και εντάσσονται στις δραστηριότητες ευρωγνωσίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τα σχολεία μπορούν είτε να έρθουν στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε να ζητήσουν όπως οι λειτουργοί επισκεφτούν το σχολείο τους (αφορά τα σχολεία εκτός της επαρχίας Λευκωσίας). Οι ενημερωτικές διαλέξεις διαρκούν περίπου 60-75 λεπτά και περιλαμβάνουν συζήτηση, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα, π.χ. προοπτικές κατάρτισης και απασχόλησης, δικαιώματα των καταναλωτών, ρόλος και προσφορά της ΕΕ στη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, κ.ά.

Μετά από έγκαιρη υποβολή σχετικού αιτήματος μπορεί επίσης να διευθετηθεί η συμμετοχή αρμόδιων λειτουργών της Αντιπροσωπείας σε σχολικές εκδηλώσεις με ευρωπαϊκή διάσταση, π.χ. Ημέρα της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, διάφορα συνέδρια, ημερίδες, οργανωμένες συζητήσεις, διήμερο του εκπαιδευτικού κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις ενημερωτικές διαλέξεις και τη διαδικασία υποβολής αίτησης και για να τηλεφορτώσετε τα σχετικά έντυπα, πατήστε εδώ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5ος  Εθνικός Σχολικός Διαγωνισμός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης

H Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνουν, κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019, τον «5ο Εθνικό Σχολικό Διαγωνισμό για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η υλοποίηση του φετινού διαγωνισμού έχει ανατεθεί από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο στο Κέντρο Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας και Συμβουλευτικής «LCEducational», μετά από ανοικτή πρόσκληση (Ref.PO/2016-02/NIC).

Στο Διαγωνισμό, ο οποίος θα έχει διάρκεια από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019 θα συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου από 39 Σχολεία Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) από όλη την Κύπρο.

Ο Τελικός Παγκύπριος Διαγωνισμός που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Τελικής Εκδήλωσης του Προγράμματος στη Λευκωσία. Μια ομάδα 4 μαθητών από κάθε επαρχία, που αποτελούν τη νικήτρια ομάδα από τον κάθε επαρχιακό διαγωνισμό, θα διαγωνισθούν για το τελικό έπαθλο.

Έπαθλο του Διαγωνισμού, για τις δύο πρώτες σχολικές ομάδες που θα διακριθούν, είναι ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες για 8 μαθητές / μαθήτριες και 2 εκπαιδευτικούς. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες και καθηγητές/καθηγήτριες θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής και η καλύτερη ομάδα θα παραλάβει επιπρόσθετα από το ταξίδι και τιμητικό έπαθλο.

Μεταξύ των στόχων του διαγωνισμού είναι η αύξηση των γνώσεων σε θέματα σχετικά με την ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ και τον αντίκτυπο των πολιτικών της ΕΕ στην καθημερινή μας ζωή. Η συμμετοχή και εμπλοκή, όσο το δυνατόν περισσότερων  μαθητών/τριών στο Διαγωνισμό, θα τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν τι προσφέρει η ΕΕ σε αυτούς. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι γίνονται κοινωνοί του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Επισκέψεις του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχολεία της Κύπρου:

Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Λευκωσία, 29/01/2019

Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ, Λευκωσία, 12/02/2019

Λύκειο Κύκκου Β', Λευκωσία, 13/02/2019

Terra Santa College (Λύκειο), Λευκωσία, 15/02/2019

Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, Λευκωσία, 19/02/2019

Γυμνάσιο Αθηένου, Λάρνακα, 13/03/2019

Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, Λάρνακα, 13/03/2019

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

/cyprus/file/learningcornerjpg-0_ellearning_corner.jpg

Learning corner
copyright

Παίξτε, διδάξτε και ανακαλύψτε την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε πρόσφατα ένα νέο δικτυακό τόπο – τη «Γωνιά μάθησης» – για μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δασκάλους και γονείς. Ο δικτυακός τόπος είναι διαθέσιμος σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και διαθέτει ένα πλούσιο αποθετήριο δωρεάν παιχνιδιών, κουίζ καθώς και υλικό μάθησης και διδασκαλίας για την ΕΕ και τα οφέλη που αυτή προσφέρει στους ευρωπαίους πολίτες.

Τα παιδιά μπορούν να παίξουν παιχνίδια σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η πολιτιστική κληρονομιά, οι γλώσσες ή η γεωργία, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα βρουν μια πολύτιμη συλλογή πόρων που θα τους βοηθήσει να διδάξουν στους μαθητές τους για την ΕΕ και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Η «Γωνιά μάθησης» παρέχει επίσης περαιτέρω πληροφορίες για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να δικτυωθούν με ομόλογούς τους εκτός της χώρας τους καθώς και πληροφορίες για εργασία, σπουδές, εθελοντικές δραστηριότητες και άλλες ευκαιρίες για νέους ανθρώπους.  Η πλατφόρμα «Γωνιά μάθησης» συμπληρώνει τις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ΕΕ, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την Ευρώπη στο σύνολό της ή για ένα συγκεκριμένο ευρωπαϊκό θέμα.

Παραγγελίες των εκδόσεων γίνονται μέσω της Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Γωνιά μάθησης»: https://europa.eu/learning-corner

Επικοινωνία: COMM-Info-Publications@ec.europa.eu