ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Δικαστηριακή Διερμηνεία και Νομική Μετάφραση στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Ακαδημία Πολιτισμού Κυπροπαίδεια διοργανώνουν ημερίδα εργασίας με τίτλο Δικαστηριακή Διερμηνεία και Νομική Μετάφραση στην Κύπρο.

Ημερομηνία: 
01/11/2017 - 09:00 - 17:00

Η δικαστηριακή διερμηνεία είναι απαραίτητη σε δικαστήρια, όπως π.χ. καταθέσεις αλλοδαπών μαρτύρων, και όπου λαμβάνει χώρα μια νομική διαδικασία όπως είναι το αστυνομικό τμήμα ανακρίσεων, μια αίθουσα συνεδριάσεων για κατάθεση ή ένας χώρος για την πραγματοποίηση ένορκης δήλωσης.

Το δικαίωμα για όποιον δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα του δικαστηρίου (ειδικά για τον κατηγορούμενο σε μια ποινική υπόθεση) προστατεύεται από τον νόμο. Το 2010 εκδόθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/64/ΕΕ που κατοχυρώνει το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία. Ακολούθησε η ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/13/ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών. Και οι δύο αυτές Οδηγίες ενσωματώθηκαν στην κυπριακή νομοθεσία το 2014.

H ημερίδα εντάσσεται στην πρωτοβουλία #TranslatingEurope της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε νομικούς, δικαστές, δημόσιους λειτουργούς, επαγγελματίες διερμηνείς και μεταφραστές, ακαδημαϊκούς, σχετικές ΜΚΟ, κ.ά. Η γλώσσα της εκδήλωσης θα είναι τα ελληνικά με τη δυνατότητα απευθείας διερμηνείας από και προς τα ελληνικά και τα αγγλικά.

Όσοι συμμετάσχουν θα λάβουν πιστοποιητικά παρακολούθησης. Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν αλλά η εγγραφή είναι απαραίτητη. Για τις εγγραφές (από 01/09/2017), το πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες αναφορικά με την ημερίδα εργασίας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.tewcyprus.com.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες για θέματα γλωσσών και μετάφρασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακαλώ επικοινωνήστε με το Γραφείο Λευκωσίας ΓΔΜ.