Skip to main content

Culture and Creativity

Data publicării:

30 ani de la căderea Cortinei de Fier

Scopul proiectului a fost să încurajeze reflecțiile cu privire la trecutul totalitar al Slovaciei, Republicii Cehe, Poloniei și României și să crească nivelul de sensibilizare pe această temă.

Sectoare:
Țări:
Sursă de finanțare:

Proiectul „30 de ani de la căderea Cortinei de Fier” a fost cofinanțat prin programul „Europa pentru cetățeni”. Pentru a marca 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, proiectul și-a propus să încurajeze reflecțiile cu privire la trecutul totalitar al Slovaciei, Republicii Cehe, Poloniei și României și să crească nivelul de sensibilizare pe această temă. Oferindu-le cetățenilor informații cu privire la istoria lor, proiectul a avut ca scop sărbătorirea a trei decenii de democrație și, în contextul unei retorici de extremă dreaptă în creștere în întreaga Europă, transmiterea unui mesaj de speranță, toleranță și egalitate.

Proiectul este alcătuit din trei activități interdependente. În primul rând, au fost colectate mii de mărturii și au fost intervievați și filmați profesional 40 de participanți. De asemenea, a fost creată o arhivă online, denumită „Memoria națiunilor”, în care au fost încărcate mărturii înregistrate ale evenimentelor din 1989, fotografii și documente istorice. În plus, s-au organizat expoziții în diferite orașe din cele patru țări, inclusiv prezentări de materiale de arhivă și mărturii în spații publice. Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului s-au desfășurat 12 ateliere educaționale în fiecare din cele 4 țări – 4 în școli primare, 4 în învățământul secundar și 4 în universități. Atelierele interactive s-au bazat pe mărturiile colectate cu ocazia evenimentelor din 1989.

Organizația care a gestionat proiectul este Post Bellum SK, un ONG care documentează mărturii ale evenimentelor istorice din secolul al XX-lea și le difuzează publicului larg, în parteneriat cu trei organizații locale din Republica Cehă, Polonia și România. 35 de experți în regie și în realizarea de filme au oferit sugestii pentru interviurile filmate – poveștile au ajuns la mii de cetățeni, iar la ateliere au participat peste 270 de persoane.