Skip to main content

Culture and Creativity

Patrimoniul digital european

Tehnologiile digitale oferă noi oportunități de conservare a conținutului cultural și de facilitare a accesului la patrimoniul cultural pentru toate categoriile de public. Muzeele și organizațiile culturale care adoptă aceste tehnologii pot oferi vizitatorilor experiențe inovatoare, pot permite accesul publicului de la distanță la diverse expoziții și vizualizarea materialului cultural care nu este expus.
patrimoniul digital european

Direcția Generală Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie (CNECT) din cadrul Comisiei Europene desfășoară activități de elaborare a politicilor, de coordonare și de finanțare pentru a oferi sprijini statelor membre în ceea ce privește digitizarea și accesibilitatea online a materialului cultural și conservarea digitală.

Aflați mai multe despre patrimoniul cultural digital.

Europeana – Platforma digitală europeană pentru promovarea patrimoniului cultural

Misiunea platformei Europeana este de a sprijini sectorul patrimoniului cultural în procesul de transformare digitală. Aceasta sprijină mii de muzee, arhive și biblioteci europene pentru a oferi acces gratuit la versiunile digitalizate ale operelor de artă, cărților și creațiilor muzicale.

Europeana este finanțată din 2008 prin Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Descoperiți vasta colecție disponibilă pe site-ul Europeana.

Digitizarea și conservarea digitală

Comisia Europeană încurajează dezbaterea de orientare în rândul părților interesate cu privire la digitizare și conservarea digitală, după cum se subliniază în Recomandarea Comisiei din 2011 [pdf] pe această temă.

Aflați mai multe despre digitizare și conservare digitală.

Prin intermediul programului pentru cercetare și inovare, Orizont 2020, Comisia investește în dezvoltarea de instrumente digitale și tehnologii de vârf pentru sprijinirea patrimoniului cultural. Următorul program, Orizont Europa, va continua pe această direcție.

Tehnologiile digitale vor reprezenta o chestiune transversală în domenii care abordează:

 • protejarea și restaurarea patrimoniului cultural
 • finanțarea durabilă a muzeelor și a instituțiilor culturale
 • revigorarea meșteșugurilor tradiționale
 • consolidarea potențialului inovator al sectoarelor culturale și creative

Patrimoniul digital în contextul Anului european al patrimoniului cultural 2018

Anul european al patrimoniului cultural a confirmat faptul că patrimoniul cultural înglobează un spectru amplu de resurse moștenite din trecut, sub toate formele și aspectele: materiale, imateriale și digitale - create sub formă digitală sau digitizate.

Pe parcursul anului, participanții au abordat provocările și oportunitățile legate de tehnologiile digitale în sectorul patrimoniului cultural. Principalele obiective ale anului au fost:

 • promovarea unor soluții care să facă patrimoniul cultural accesibil tuturor, inclusiv prin intermediul mijloacelor digitale
 • sprijinirea dezvoltării competențelor specializate și îmbunătățirea gestionării cunoștințelor și a transferului de cunoștințe în sectorul patrimoniului cultural
 • promovarea cercetării și inovării privind patrimoniul cultural

În cursul Anului european au fost derulate mai multe inițiative care evidențiază legătura dintre patrimoniul cultural și cel digital, cum ar fi „Story Map”. Acest instrument interactiv online a fost dezvoltat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene pentru a oferi informații rapide, ușor de accesat și de utilizat cu privire la inițiativele legate de patrimoniul cultural din Europa.

Alte proiecte evidențiate

Connecting Early Medieval European Collections (CEMEC)

Acest proiect a utilizat tehnologia de vârf pentru o rețea colaborativă de exponate din diferite țări. Finanțat prin programul „Europa creativă”, în cadrul proiectului au fost realizate

 • o expoziție itinerantă privind conectivitatea și schimburile în Evul Mediu Timpuriu în Europa
 • modele 3D de înaltă calitate
 • aplicații și animații digitale pentru o experiență expozițională îmbogățită

Aflați mai multe despre proiectul CEMEC.

EUdigiTAC

EUdigiTAC este o platformă deschisă destinată artizanilor, pentru a face schimb și a prezenta diverse tehnici meșteșugărești. Finanțat prin programul „Europa creativă”, proiectul i-a ajutat pe țesători și pe specialiștii în produse textile artizanale să utilizeze platformele de comunicare socială pentru a împărtăși cunoștințe și a-i inspira pe tineri.

Aflați mai multe despre EUdigiTAC.

Arches

Prin colaborarea cu persoane cu dizabilități și finanțat prin programul Orizont 2020, acest proiect a dezvoltat soluții tehnologice inovatoare pentru a îmbunătăți accesul la artefacte culturale. Printre aceste artefacte se numără:

 • avataruri video care folosesc limbajul mimico-gestual
 • replici tactile ale unor opere de artă
 • aplicații fără bariere pentru vizitele la muzee
 • jocuri pentru telefoane inteligente și tablete

Aflați mai multe despre Arches.