Predstavništvo u Hrvatskoj

Bijela knjiga o budućnosti Europe: razmatranja i scenariji za EU27

Provodi se rasprava o budućnosti Europe i zanima nas vaše mišljenje o Bijeloj knjizi. Recite nam što mislite. 

Komentirajte


U Bijeloj knjizi koju je Europska komisija predstavila 1. ožujka navedeni su mogući smjerovi budućnosti Europe. Budući da smo suočeni s brojnim izazovima, od globalizacije i utjecaja novih tehnologija na društvo i radna mjesta do sigurnosnih pitanja i rasta populizma, ne smijemo dopustiti da nas oni preopterete, nego moramo iskoristiti priliku koju nam ti trendovi pružaju. Bijela knjiga stoga nudi pet scenarija za razvoj Unije, a na nama je da odaberemo.

Bijela knjiga označava početak, a ne kraj te rasprave. Sljedeći je korak sastanak na vrhu u Rimu, koji će se održati 25. ožujka. Na njemu će se čelnici Europske unije okupiti povodom proslave 60. obljetnice ugovorā iz Rima te će razmotriti dosadašnja postignuća i raspravljati o tome kako bi mogla i trebala izgledati naša zajednička budućnost. Potom će se ozbiljno nastaviti s radom kako bi se izradio plan, vizija i put naprijed koji će se javnosti predstaviti do izbora za Europski parlament u lipnju 2019. Važno je da svi sudjelujemo: budućnost Europe u našim je rukama.

 

Scenarij 1.: Ne odustajemo

Scenarij 2.: Samo zajedničko tržište

Scenarij 3.: Oni koji žele više, čine više

Scenarij 4.: Činiti manje ali učinkovitije

Scenarij 5.: Zajedno činimo mnogo više

 

Što mislite?

 

Europska komisija pridonijet će toj raspravi u mjesecima koji slijede nizom dokumenata za razmatranje o sljedećim temama:


razvoj socijalne dimenzije Europe - Dokument za razmatranje o socijalnoj dimenziji Europe

iskorištavanje globalizacije - Dokument za razmatranje o svladavanju globalizacije

produbljenje Ekonomske i monetarne unije na temelju izvješća petorice predsjednika iz lipnja 2015. - Dokument za razmatranje o produbljenju ekonomske i monetarne unije

budućnost europske obrane - Dokument za razmatranje o budućnosti europske obrane

budućnost financija EU-a - Dokument za razmatranje o budućnosti finacija EU-a.